V průběhu staletí zachránila jednoduchá tuřínová kaše mnoho lidí před hladem. Během 2. světové války byl tuřín jediné jídlo vězňů v koncentračních táborech. Dnes je zelenina, kterou jsme v záchvatu pokroku vytěsnili ze svého jídelníčku, servírována jako lahůdka a Češi jí znovu přicházejí na chuť.
Nevzhledný všelék
Zima je pevně spjata s kořenovou zeleninou, ale málokdo k ní řadí právě tuřín. Škoda, patří k těm nejvýživnějším. Léčí revma, artritidu, osteoporózu, pomáhá při zlomeninách, chrání zrak a dýchací cesty, zmírňuje běsnění žaludečních vředů, čistí krev a trávicí trakt, posiluje imunitu a díky obsaženým bílkovinám dodává pocit plnosti, čímž podporuje hubnutí. Byla by chyba zpracovávat jen bulvu, léčivé účinky mají jak listy, které se zlehka pováří jako špenát nebo kapusta, tak i tenké kořeny.
Kouzla na talíři
Hravě nahradí brambory, podává se opečený jako hranolky nebo jako krémová polévka s povadlými tuřínovými listy. V zimě ho přidávejte do guláše, v létě si mladé a syrové bulvy nastrouhejte do salátu k červené řepě a mrkvi. Málokterý salát je tak jednoduchý, ale přitom osvěžující a s říznou chutí.
Tuřínová polévka
- 1 větší bulva tuřínu
- hrst tuřínových listů
- 4 menší brambory
- 10 dkg slaniny
- 0,2 kokosového mléka
- 1 žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- 0,5 l kuřecího vývaru
- sůl, pepř
V osolené vodě vařte na kostky nakrájené brambory a tuřín. Na pánvi opečte slaninu. Dejte stranou a opečte cibuli a česnek. Uvařenou zeleninu rozmixujte s vývarem, kokosovým mlékem, cibulí a česnekem do hladkého krému. Opepřete a dosolte podle chuti. Posypte kousky slaniny, tymiánem a nahrubo nasekanými tuřínovými listy.