V průběhu staletí zachránila jednoduchá tuřínová kaše mnoho lidí před hladem. Během 2. světové války byl tuřín jediné jídlo vězňů v koncentračních táborech. Dnes je zelenina, kterou jsme v záchvatu pokroku vytěsnili ze svého jídelníčku, servírována jako lahůdka a Češi jí znovu přicházejí na chuť.

Nevzhledný všelék

Zima je pevně spjata s kořenovou zeleninou, ale málokdo k ní řadí právě tuřín. Škoda, patří k těm nejvýživnějším. Léčí revma, artritidu, osteoporózu, pomáhá při zlomeninách, chrání zrak a dýchací cesty, zmírňuje běsnění žaludečních vředů, čistí krev a trávicí trakt, posiluje imunitu a díky obsaženým bílkovinám dodává pocit plnosti, čímž podporuje hubnutí. Byla by chyba zpracovávat jen bulvu, léčivé účinky mají jak listy, které se zlehka pováří jako špenát nebo kapusta, tak i tenké kořeny.

Kouzla na talíři

Hravě nahradí brambory, podává se opečený jako hranolky nebo jako krémová polévka s povadlými tuřínovými listy. V zimě ho přidávejte do guláše, v létě si mladé a syrové bulvy nastrouhejte do salátu k červené řepě a mrkvi. Málokterý salát je tak jednoduchý, ale přitom osvěžující a s říznou chutí.

Tuřínová polévka

  • 1 větší bulva tuřínu
  • hrst tuřínových listů
  • 4 menší brambory
  • 10 dkg slaniny
  • 0,2 kokosového mléka
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky tymiánu
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • sůl, pepř

V osolené vodě vařte na kostky nakrájené brambory a tuřín. Na pánvi opečte slaninu. Dejte stranou a opečte cibuli a česnek. Uvařenou zeleninu rozmixujte s vývarem, kokosovým mlékem, cibulí a česnekem do hladkého krému. Opepřete a dosolte podle chuti. Posypte kousky slaniny, tymiánem a nahrubo nasekanými tuřínovými listy.