Život před sebou

Turia Pitt se narodila 24. července 1987 na Tahiti. Vyrůstala v rodině, kde se děti vedly k respektu druhých a k pohybu. Ve dvaceti letech se prosadila jako modelka. Vítězství v soutěži ji nepřinesla jen krásná tvář, ale i během zocelené a pevné tělo.

Jako známá osobnost se účastnila mnoha akcí s charitativním podtextem a čtyřiaosmdesát kilometrů dlouhý ultramaraton skrz oblast Kimberley v západní Austrálii nebyl výjimkou. Startovné vyšlo na bezmála třicet tisíc korun a většina této částky šla na podporu těch, kteří neměli v životě takové štěstí jako ona. Před samotným závodem musela projít poučením, kde organizátoři upozorňovali na riziko dehydratace a zvýšený výskyt hadů. Nic, co by modelku překvapilo. V podobných podmínkách žila od dětství a byla na všechno připravená. Turia při běhu nikdy nelpěla na sparringovi, měla ráda samotu a moc dobře věděla, co si může dovolit. Nastavila svižné tempo a brzy se oddělila od skupinky.

Buď a nebo

Bohužel Austrálii tou dobou sužovala vedra a skalní soutěsku, skrz kterou vedla trasa náročného závodu, zachvátil požár. Turia se ocitla ve velkém nebezpečí. Obě únikové cesty byly v plamenech a sportovkyně musela zariskovat a bojovat o život. Proběhla ohněm. Po chvíli už ani necítila bolest a myslela jen na to, aby se dovolala pomoci. S popáleninami a seškvařenou kůží po celém těle byla převezena do nemocnice v Sydney. Její život visel na vlásku. Přišla o všechny prsty na pravé ruce a dva na levé. Nosila kompresní oblek, aby se kůže mohla regenerovat. Léčba trvala několik měsíců a Turia musela podstoupit na dvě stovky zákroků a operací. Při odchodu domů "vyfasovala" speciální masku na obličej, kterou si kryla nejpostiženější místa.

Na těle jí zůstaly jizvy, kůže je citlivá, nezahojená a na první pohled působí dojmem stařeny. Dnes je dvojnásobnou matkou a s podporou svého muže se vrátila k běhu.