Diskutujte: Chráníte si v zimě vlasy jinak než během zbytku roku? Co vám nejlépe zabírá?

Mohlo by vás také zajímat: Bylinková pomoc pro vaše vlasy nebo 10 tipů, jak dostat vlasy zpět do formy

Výměna šamponu

Máte pocit, že se vám hlava víc mastí? Klidně si myjte vlasy častěji, třeba i denně! Ale zkontrolujte, zda máte vhodný šampon. Péče pro poškozené vlasy, nabitá výživnými složkami, by se mohla usazovat na vlasech, zatěžovat je a dodávat jim matný nádech. Podobný problém způsobuje tvrdá voda. Jestli vám doma teče z kohoutku, poznáte třeba podle toho, že se ve varné konvici usazuje velké množství vodního kamene. Tvrdou vodou se také hůř smývá mýdlo a šampon. Při častějším mytí vlasů se stává, že se vápenité složky vrství i na vlasech. Zabrání tomu speciální šampon a balzám.
Častější mytí namáhá i pokožku hlavy. Ulevte jí tím, že místo horké vody si nastavíte sprchu na vlažnou. Když začne protestovat, třeba svědit, pořiďte si šampon pro citlivou pokožku.

Tip Kafe.cz

Většina z nás používá zbytečně moc šamponu. Pro středně dlouhé vlasy (k ramenům) stačí kávová lžička. Rozetřete šampon v dlaních a naneste ho na vlasy ke kořínkům. Jemně napěňte. Zbytek vlasů se dostatečně umyje, když po nich bude stékat šamponová pěna při oplachování.

Kratší sestřih

Delší vlasy čelí zimě hůř. Pokud dorostly délky 15 centimetrů, konečky ztrácejí kondici, zeslabují se. Jakmile se začnou třepit, vyplatí se zajít do salonu a nechat vlasy zkrátit. Jinak riskujete, že třepení bude pokračovat, konečky se ztenčí a začnou se lámat. Navíc roztřepený vlas se neleskne. Ztratil hladký povrch, od kterého se odráží světlo, což se projevuje jako lesk. Oželte pár centimetrů a nebudete litovat. Kromě toho, že se vlasům vrátí lesk, budou působit i bohatším dojmem.

Nová barva

Opravdu rychlý a cenově dostupný způsob, jak vlasům vrátit krásu, je obarvit je. Nemusíte se pouštět do výrazné změny, vyberte si barvu, která se podobá vašemu přirozenému barevnému tónu. Vlasy získají sytější odstín a krásný lesk. Zkuste novinku, která se inspirovala způsobem, jak vlasy barví kadeřníci v salonu. Míchá dva tóny barev, což podpoří přirozený konečný vzhled.

Šetrný styling

V zimě vlasy čelí útokům počasí, ideální by bylo vynechat teď fénování a žehlení. Pokud se při tvarování účesu bez horkých nástrojů neobejdete, investujte do takových, které způsobí menší škody. Teplota, na kterou se zahřívají vlasové žehličky, mnohdy bývá až zbytečně vysoká. Kupte si žehličku, která umožňuje nastavit si teplotu podle přání. Zajímavá je i novinka od Rowenty, která pracuje tak, že pramen nejdřív napne, takže už je k samotnému žehlení potřeba nižší teplota. A to o 60 stupňů! Samozřejmě, že s trochou cviku se pomocí žehličky dají vedle hladkého účesu vytvořit i vlny.

Ptáte se

„Existuje něco, aby vlasy nekrepatěly?“ Jana, Hradec Králové

Krepatění vlasů způsobuje vzduch nabitý vlhkostí. Vlasy zvlhnou a vrací se do přirozeného tvaru. Aby odolaly náporu vody, potřebují dostatek vlastní vlhkosti. Představte si to jako ručník – když je mokrý, už více vody nevsákne. Dodejte vlasům vlhkost pomocí hydratačního krému. Malé množství rozetřete do dlaní a naneste na suché vlasy, především na konečky, ty bývají sušší. Krém dodá vlasům hydrataci, a ještě vytvoří na povrchu ochrannou vrstvu, která zabrání dalšímu vstřebávání vlhkosti z okolí.
Hydratační krém pro hladký účes Advance Techniques Avon, 139 Kč