Příčin nevolnosti je více. Může to být zkažené či tučné jídlo, snězení něčeho jedovatého (třeba houby), nedostatek kvalitního spánku, stres a nervozita, špatný vzduch, nízký tlak či léky – například některé medikamenty na kašel způsobují „houpavý žaludek“ celkem často.

Nevolnost je způsobena přehlcením vnitřního ucha, kde se nachází centrum rovnováhy. K tomu stačí prudké zatáčky autem, turbulence letadla, vlny pohupující lodí, nebo atrakce na pouti. Při rychlých pohybech navíc oči ztrácejí pevný bod, kterého by se mohly zachytit.

Kafe.cz zjistilo:

Proč se nám chce zvracet?

Bývá vám špatně od žaludku a není to přemírou alkoholu? Je to tím, že mozkové centrum zvracení je propojené s vnitřním uchem a žaludkem. Je-li vnitřní ucho přehlceno, či máte-li žaludek na vodě, mozkové centrum se zaktivuje a snaží se vám zvracením ulevit.

Tipy Kafe.cz

Co dělat s nevolností:

  • Trpíte-li nevolností z pohybu, sedejte si na klidnější místa – v autobusu hned za přední nápravou, v letadle mezi křídly, v autě vedle řidiče, na lodi uprostřed paluby.
  • Pokud je příčina jiná, nekonzumujte nic tučného. Dejte si skleničku vlažné vody či polévku. Jakmile se tělo samo zbaví škodlivých látek v žaludku – třeba když si na pár minut lehnete a budete odpočívat – samo vypne mozkové centrum zvracení.
  • A když ani to nepomáhá, vezměte si Kinedryl. Ten uklidňuje vnitřní ucho a snižuje pocit nevolnosti. Jen pozor na to, že se pak můžete cítit unavení.

Co když nic nepomáhá?

Pokud je vám zle déle než tři dny a neuleví vám ani zvracení, jděte rychle k doktorovi. Může to být třeba předzvěst infarktu.

Tři nejčastější otázky o nevolnosti:

Může při nevolnosti pomoci akupunktura?

Některým lidem ano. Přesný bod se jmenuje KS6. Nachází se na přední straně zápěstí kousek nad kloubem. Nezkoušejte si ale píchat jehly do těla. Raději vyhledejte odborníka.

Je nevolnost v těhotenství nebezpečná?

Ne, ranní nevolnost je naprosto normální. Některé ženy ji mohou klidně mít pravidelně i večer. Ale pozor, pokud neudržíte žádné jídlo ani tekutiny, raději vyhledejte doktora.

Proč je tolika lidem po operaci špatně?

Jde o vedlejší účinek léků a anestetik, ale moderní léky už nevolnost tak často nezpůsobují.

Tipy Kafe.cz