„Mhouření očí za účelem doostřování zraku s sebou přináší riziko jejich zvýšené únavy, předčasného tvoření vrásek v oblasti jemné pleti kolem očí a další rozmanité pocity nepohodlí včetně bolesti hlavy, které bychom ve vlastním zájmu neměli zanedbávat,“ uvádí Petra Ustohalová, optička a optometristka, spolupracující se společností Omega Optix.

Na celkové fyzické i psychické pohodě se kvalita vidění významně projevuje. V případě, že se vám během dne mění ostrost zraku, zbystřete. „Pokud máte například půl dioptrie nebo i o něco více, odpočatý mozek je nějakou chvíli zvládne korigovat, proto ráno můžete vidět dobře a mít pocit, že brýle vůbec nepotřebujete. Oko i mozek se však více namáhají a se zvyšující se únavou ve večerních hodinách pak člověk vidí večer hůře než dopoledne, navíc ho může bolet hlava a nastupuje i pálení či řezání unavených očí.“

Oční jóga je jednou z možností, jak udělat něco pro zdraví svých očí. „Pokud oční cviky provádíte na pravidelné bázi, můžete tak posílit oční svaly a oddálit presbyopii neboli „nemoc krátkých rukou“, která i přesto dříve či později potká každého z nás,“ říká optometristka Petra.

Práce na počítači jako rizikový faktor

Nejen počítač, ale i televizní obrazovky, chytré telefony či tablety vyzařují namodralé studené světlo. Jeho nadměrné množství může působit napětí v očích a jejich únavu, s čímž souvisí bolesti hlavy a pocit suchých očí, zejména pak u lidí trávících většinu pracovního dne před monitorem.

„Každému, kdo pracuje déle než 2 hodiny denně na počítači, bych doporučila pořídit si brýle se speciální antireflexní úpravou Omega X Blue. Pomůže také hygiena práce: po 20 minutách práce odpoutejte zrak od obrazovky, zaostřete do dálky – ideálně se podívejte z okna, do zeleně. Postarejte se o to, aby byla místnost vhodně osvětlená. Nezapomínejte také mrkat, aby se oko zvlhčilo. Dávejte si pozor na mhouření očí, kvůli kterému není mrkací reflex tak silný, čímž se povrch oka vysušuje.“

Tipy, jak si udržet zdravý zrak co nejdéle:

• Choďte na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři a sdělte mu, s čím se v rodině potýkáte. Důležité jsou nejen oční problémy, ale například i cukrovka. Podle čínské medicíny mají velký vliv na oči i játra a štítná žláza.

• Dbejte o své celkové zdraví, do jídelníčku zařaďte tmavou listovou zeleninu, bobulovité ovoce a vaječné žloutky. Jezte čerstvé a kvalitní potraviny a vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, které organizmus zatěžují.

• Každý den si udělejte 3 minuty čas na oční jógu: bez brýlí a v relaxační poloze jemně a pomalu protahujte oči. Odvděčí se vám pomalejším stárnutím a váš pohled bude působit svěžím dojmem.

• Oči zbytečně nenamáhejte a investujte do kvalitních brýlí, které budou přesně korigovat vaše dioptrie. Vsaďte na speciální antireflexní úpravy, které mají jak estetický, tak zdravotní efekt.

• Pokud pracujete denně na počítači, pořiďte si antireflexní úpravu, která filtruje modré světlo, které produkují monitory, chytré telefony a tablety i oblíbené LED žárovky. Pravidelně mrkejte, aby nedocházelo k vysušování očí.

• Chraňte svůj zrak před UV zářením. Citlivá oční čočka nemá schopnost vlastní regenerace, kvalitním UV filtrem v brýlích tedy předcházíte závažnějším problémům ve vyšším věku.

• Dávejte si pozor i na oční kosmetiku, která může obsahovat nežádoucí alergeny a konzervanty, kupujte si jen kvalitní výrobky. Krémy jemně vklepávejte, jemnou pokožku nikdy netřete ani nevytahujte.