Výstraha

Tracy Bess (53) žije v Texasu a ještě před pár lety ji nezajímalo, jak vypadá. Ignorovala zdravotní komplikace a na pneumatiku kolem pasu si zvykla. Na prahu padesátky si připadala na velké životní změny stará, poctivě zobala barevné tablety a zoufale věřila v jejich léčivé účinky. Možná by fungovaly, ale Tracy pro zlepšení svého zdravotního stavu nehnula prstem a snahy lékařů lenošením, absencí pohybu a extrémně nezdravým jídelníčkem roky mařila. Když už se komplikací nakupilo tak moc, že pro ni bylo těžké i všední fungování během dne, pochopila, že musí něco ve svém životě změnit. Věděla, že hubnutí začíná v kuchyni, ale nezdravého jídla se nechtěla vzdát. Jízda na kole pro ni byla příliš náročná, stejně tak skupinové lekce nebo kruhové tréninky. Zvolila proto pro člověka nejpřirozenější pohyb - běh.

V hlavě

Ze začátku to byla spíš jen svižná chůze, ale postupně se intervaly běhu prodlužovaly a ze stovek metrů byly první kilometry. Když si poprvé stoupla na váhu, zhrozila se. I přes poctivost se ručička držela na vysokých hodnotách. Vysvětlení je jednoduché. Aktivovaly se všechny svaly a tělo se vyděsilo, co se to s ním po letech pohody děje. Tracy ve svém úsilí vydržela a brzy šla váha dolů. Mnohem víc než kilogramy jí ale prozradil pohled do zrcadla. Její postava dostávala tvar, mizely otoky a faldíky na zádech. Touha po štíhlé postavě sílila. Čím víc si Tracy uvědomovala své snažení, které do své životní proměny vkládá, o to víc dbala na správnou stravu. Sama přišla na to, že nemá smysl trápit tělo pohybem, když snahy zmaří porcí smaženého kuřete a čokoládovými lupínky.

Lepší a lepší

S každým dalším kilometrem stoupalo její sebevědomí a časem se přihlásila na svůj první závod. Dnes je držitelkou desítek medailí a vyhrává jednu soutěž za druhou. Běh se stal její vášní a životním stylem. Shodila více než polovinu ze své původní váhy a velikosti oblečení, které nosila před lety, se vysmívá. Konečně ji netrápí bolesti kloubů a zad, netrpí otoky, nebojuje s vysokým krevním tlakem a cholesterolem, hodnoty cukru má v normě a pokožka už je zase v kondici. Vše, co mohla změnou životního stylu ovlivnit, se zlepšilo. Ve třiapadesáti letech vypadá na čtyřicet a postavou strčí do kapsy i o generaci mladší ženy. Je důkazem toho, že na změnu není nikdy pozdě. Každá ale začíná v hlavě.