Pokud to máte podobně – nedokážete si představit oběd bez sladké tečky a večer bez chroupání – nejspíš se stravujete nevyváženě. „A dost možná dostanete po jídle chuť na sladké, jestliže váš oběd nebo večeře obsahuje potraviny s vysokým glykemickým indexem,“ říká výživová poradkyně Eva Beníšková.

Takové potraviny vám totiž velmi rychle vyženou hladinu cukru v krvi nahoru. Jenže po prudkém propadu, který následuje záhy, vás znovu přepadne hlad a většinou i chuť na sladké. Platí: čím nižší glykemický index, tím se prodlužuje doba, po kterou vás jídlo uspokojí.

Dopoledne vybírejte komplexní sacharidy

Chuti na sladké lze tedy předejít správnou volbou stravy. Komplexní sacharidy – cereálie, ovoce, obilné kaše, celozrnné sušenky, mléčné zakysané výrobky, oříškové nebo müsli tyčinky (pokud možno bez polevy) – si dejte spíš dopoledne.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Bílé pečivo, bábovky a koláče, vařená bílá rýže, knedlíky, hranolky, těstoviny uvařené doměkka (těstoviny uvařené al dente jsou na tom lépe!), čokoládové tyčinky, tatranky, chlebíčky Racio, zákusky, cukr, med, limonády, energetické nápoje, pivo, šumivé víno…

Odpoledne se naopak snažte jíst potraviny s vysokým podílem bílkovin a větší množství sacharidů spíš vynechejte. Sacharidy jsou sice “nejrychlejší” energie, ale pokud je jich mnoho a tělo nemá výdej, ukládá přebytečnou energii ve formě tuků. „Dobrou volbou je také konzumace ovoce a zeleniny, která obsahuje vlákninu a navodí pocit nasycenosti,” dodává Eva Beníšková.

I „zdravé“ sladkosti přidávají kila

Pokud víte, že vás „mlsná“ často přepadá, mějte připravenou mrkev, salátové okurky nebo papriky a jogurtový dip (např. smíchejte jogurt s oblíbenými bylinkami, prolisovaným česnekem nebo pažitkou). Pokud si přece jen čas od času laskominu potřebuje dopřát, sáhněte po kvalitní hořké čokoládě s vyšším obsahem kakaa (alespoň 70 %).

U výrobků porovnejte množství cukru

„Vhodné jsou i celozrnné výrobky, které jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy, ale sledujte u nich obsah cukru,“ upozorňuje Eva Beníšková. Abyste neuvízli v neustálém přepočítávání: když sáhnete po dvou sušenkách, porovnejte, kolik mají cukru, a vyberte si zkrátka tu energeticky výhodnější.

„Ovšem vše v rozumném množství! I vysoká konzumace “zdravých” sladkostí může vést k nárůstu váhy,“ doplňuje Beníšková. To, co si můžete během dne dovolit, závisí však také na množství pohybu, který máte. Na druhou stranu, nezapomeňte ani na přísloví „odříkaného chleba největší krajíc“. Pokud máte chuť na věneček, dejte si ho. Pak byste byli schopni sníst tři.