Spánek nám zabere přibližně třetinu života. Rušení nebo neumožnění spánku vede k potřebě spánku mimo obvyklou dobu a k psychickým potížím, od mírných až po velmi závažné. U pokusných zvířat se zjistilo, že dlouhodobější (dny až týdny) zamezení spánku vede ke smrti zvířete.

Délka spánku u člověka je individuální. Obecně se pro dospělé osoby uvádí 7–8 hodin, ale někteří jedinci mají potřebu spánku odlišnou, toto kolísá od 4 až po 12 hodin spánku za den. Lidé žijící tradičně a s minimálním vlivem civilizace spí průměrně 6,5 hodiny. Dlouhodobý nedostatek spánku může našemu tělu uškodit. Spánkem strávíme jednu třetinu našeho života.

Tělesná teplota klesne

Během spánku tělo spaluje mnohem méně kalorií, jelikož se svaly také mnohem méně pohybují. Zpomaluje se i náš krevní oběh, máme pomalejší tep než během dne. Tím pádem klesá i naše teplota, proto se někdy v noci budíme zimou.

Výbuch v hlavě

Během spánku se může stát, že uslyšíme hlasitý zvuk něco jako výstřel nebo výbuch. Tento stav se jmenuje syndrom vybuchující hlavy. Nejde o nic závažného ani bolestivého, je to jen děsivé.

Oči neodpočívají

Oči jsou sice během spánku překryté víčky, takže nic nevidíme. Přesto se ale hýbou a to v závislosti na fázi spánku. Fáze REM je charakteristická intenzitou mozkové činnosti přibližně na úrovni bdělého stavu, rychlé oční pohyby (pod zavřenými víčky), živými sny a ztrátou svalového napětí téměř všech vůlí ovládaných svalů.

Mozek maže neužitečné informace

Pakliže bychom si chtěli zapamatovat všechny informace, které se během dne dozvídáme, náš mozek by se pravděpodobně zaplnil. Proto přes noc třídí informace a nepotřebné maže. Lidé, kteří trpí nemocí, při které jejich mozek nepotřebné informace nezapomíná, umírají v poměrně nízkém věku.

Zástava dechu

K zástavě dechu může při takzvané spánkové apnoi dojít na pár vteřin, ale dokonce až na několik minut. Tato porucha by se neměla podceňovat a je lepší, když se dotyčný svěří do rukou odborníka. Proto tedy, pokud víte o někom, kdo podezřele lapá během spánku po dechu, upozorněte jej na to.

Nevnímáme bolest

Během spánku nervy odesílají do mozku mnohem méně signálů. Pocit bolesti pak tedy není tak intenzivní. Všeobecně je známo, že možnost vnímat bolest je spíš výhodou, než-li utrpením.

Pamatujete?

Zdroj: Youtube

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku.