Na jedné straně nás straší obezita, na druhé anorexie. Řada lidí se snaží jíst "zdravě", problém je ovšem v tom, že každý zdravou stravu definuje jinak. Pro někoho je to makrobiotika, jiný se zhlédl ve veganství, k tomu přibývá příznivců raw stravy a zmínit musíme i populární fitness modelky, které doporučují jíst co nejvíce bílkovin. A když se pravidelně dočítáte o exotických superpotravinách, které jsou nabité vitamíny a minerály mnohem víc než naše jablka a hrušky, neubráníte se dojmu, že si "zdravou stravu" ani nemůžete finančně dovolit.

Střízliví odborníci na výživu v tom zase takovou vědu nevidí. Podívejme se třeba, jak jednoduché doporučení sestavil americký biochemik T. Colin Campbell.

Čeho se vyvarovat:

Potraviny obohacené o cukr a tuky

Patří sem v podstatě všechny sladkosti, hlavně ty z obchodů. Když si doma upečete vlastní bábovku, můžete ovlivnit její přesné složení. Sladit se dá banánem nebo máslovou dýní, místo másla můžete použít třeba 100% slunečnicový olej.

Průmyslově zpracované potraviny

Místa, kde se dnes vyrábějí potraviny, připomínají spíš laboratoře než kuchyně. Stačí si přečíst štítky na obalech - pokud většinu ingrediencí představují záhadná dlouhá cizí slova nebo nic neříkající zkratky, jde o chemikálie, které v organismu nepotřebujeme, spíš naopak, mohou nám uškodit.

Živočišné produkty

Možná namítnete, že člověk je všežravec. To může být pravda, ale všimněte si, že konzumace masa nikdy v minulosti nebyla tak vysoká jako dnes. Pravěký člověk se dost naběhal, než něco ulovil, a středověcí sedláci také nezabíjeli dvě prasata každou neděli. Podle Campbella je rozumné omezit maso a masné výrobky na minimum, stejně jako produkty z mléka.

Co můžeme jíst bez omezení:

V podstatě všechno, co pochází z rostlinné říše a neprošlo to průmyslovou úpravou. Ve velkém si můžeme dopřávat veškerou zeleninu a ovoce, ořechy, rýži, dokonce i brambory, těstoviny a pečivo, raději však to celozrnné, kde se drží více cenných látek. Nezapomínejme na luštěniny, které zasytí a zároveň doplní zásobu bílkovin a železa. Vyhýbat se nemusíme ani koření, pozor jen na kořenící směsi, jež často obsahují dochucovadla typu glutaman sodný.

Campbell se opírá o řadu výzkumů, které potvrdily, že strava založená převážně na potravinách rostlinného původu snižuje riziko rakoviny a srdečních chorob. Jemu samotnému je už 84 let a těší se dobrému zdraví.