Poslední roky se do televizorů vkládají ohromné naděje a mění se v multimediální nástroj, u kterého mohou lidé trávit téměř všechen volný čas. Je ale technologický pokrok to, co nás činí šťastnějšími? Ano, ale jen dočasně.

Jasná volba

Televize je téměř nedílnou součástí každé domácnosti a bývá jednou prvních věcí, kterou si lidé do bytu pořídí. Stojí tak na stejné úrovni jako pračka nebo postel. Lidé u ní tráví většinu volného času. Téměř celý den má totiž co nabídnout. Zprávy ze světa, počasí, cestopisy, historické dokumenty, seriály, pohádky, pořady pro děti, estrády, soutěže. Od té doby, co se může napojit na internet a přenášet na větší obrazovku dění z osobního počítače, je televize u dětí i dospělých číslo jedna!

Plán

Otázkou zůstává, jsou-li pohodlně servírované informace tím, co nás obohacuje. Naučné pořady přináší spoustu zajímavých informací, ale mezi odborníky převládá názor, že přílišné sledování televize může manipulovat životními postoji a parazitovat na nich. Opakovaná fakta, ať pravdivá nebo ne, mohou po čase ovlivnit lidské myšlení a smýšlení. Pokud už tedy na televizi nedáte dopustit, je třeba vytvořit si časový plán a s rozumem volit to, co chcete vidět. Vždy byste k ní měli přistupovat nestranní a po shlédnutí si sami dotvořit názor, zamyslet se nebo vést diskuzi s ostatními diváky. Jedině tak nedojde k pokřivení vlastního úsudku.

Detox

Na televizi si můžete vypěstovat stejnou závislost jako na mobilním telefonu. Týden bez ní může člověku jedině prospět. Pokud jste ale zvyklí trávit volno sledováním zábavných pořadů, při detoxu se budete brzy nudit a výzvu hned na začátku vzdáte. Vytvořte si proto jasný plán, co hodláte každý den dělat. Je jedno, jestli doplníte zásoby do ledničky, vylezete na rozhlednu za městem, vrhnete se na generální úklid nebo se jen začtete do dlouho odkládané knížky.

Jednou za čtvrt roku je to příjemné osvěžení, které vám rozšíří obzory a dá prostor se nadechnout.