Historie

Tetování mělo svoje místo už v době pravěku a neolitu. Jasně to dokazuje nález mumifikovaného těla Ötziho, jehož stáří se odhaduje na 5300 let. Měl na svém těle terapeutické kresby, které souvisí s akupunkturou. Potetované byly i mumie z Altaje nebo Paryzský muž s legendárním tečkováním.

V klasickém Řecku se tetovali výhradně otroci, v Římě se používalo k označování dezertérů, v Japonsku a Číně k cejchování zločinců. V Evropě dostalo stopku v době Druhého nikajského koncilu, kdy bylo označeno jako pohanské. Později mu propadli námořníci pod vedením slavného Jamese Cooka a svůj díl "slávy" si tetování vybralo i během druhé světové války v koncentračních táborech.

V dnešní době už není konečně stigmatem, ale módou a součástí životního stylu.

Význam

Lotosový květ - Pro vyznavače buddhismu a hinduismu se stal tento květ nejvyšší duchovní hodnotou. Má několik významů - spirituální procitnutí, nová životní etapa, očista těla, mysli i ducha, upomínka na odcizenou lásku nebo apel na chyby a vyvarování se jich.

Středník - Stejně jako ve větě je jen dramatickou pauzou, tak i jako symbol na těle představuje rozhodnutí, pohled do budoucnosti a možnost volby na životní křižovatce.

Slza - Symbol, který byl nejčastěji spojován s kriminální činností a gangy. Zobrazení v obličeji podléhá mnoha předsudkům dodnes. Mimo něj se může jednat o odkaz na nekonformnost nebo životní tragédii.

Maják - Vyobrazení majáku nepatří mezi nejčastější, ale jeho význam je skutečně hluboký. Může symbolizovat naději, světlo v temnotě, rozřešení osobní i kariérních problémů.

Kaktus - Ten, kdo se rozhodne pro obrázek kaktusu, je přesvědčen, že zdolá všechny překážky, které mu život připraví. Možná i proto získá další význam až časem, s dalšími zkušenostmi.

Top 3

Tři nejčastější motivy mají pro lidi hluboký význam, ale v tetovacím studiu jsou synonymem nudy a rutiny.

Nekonečno - Odkaz na něco, co by nemělo nikdy skončit - láska, rodina, práce, pohoda.

Packa - Láska ke zvířeti a domácím mazlíčkům je často tak silná, že se vyrovná té mezi lidmi. Bohužel tu s námi nemohou být tak dlouho, a tak právě kočičí nebo psí ťapka je ideální odkaz, jak nikdy nezapomenout.

Tep - Linie srdečního tepu má symbolizovat životní náboj a podporu, která nám dodává dostatek elánu a odhodlání.