Těhotenství není hračka. Zvlášť první tři a poslední tři měsíce, což je vlastně naprostá většina z devítiměsíčního čekání. Jako první vás potrápí bolesti podbřišku, přidají se ranní nevolnosti, k tomu zácpa a nafouknuté břicho, neustálé chození na záchod, únava, chutě a spousta dalších „potíží“, se kterými se musíte naučit nově žít. Tohle jsou ale věci známé a ve všech příručkách neustále omílané, my vám ale přinášíme seznam těch příznaků, které vás mohou pořádně potrápit a hlavně překvapit. Všechny potíže jsme daly dohromady s nastávajícími maminkami.

O ČEM SE DOKTOŘI MOŽNÁ ZMÍNILI:

Že už na začátku se vám bude těžko spát

O problémech se spánkem doktoři často mluví až v pokročilém stadiu těhotenství…ale není to tak úplně pravda. Stejně tak vás nespavost třeba kvůli bolestem v kříži může potrápit už v prvním trimestru těhotenství. Některé ženy jsou unavené přes den, ale v noci nemohou najít tu správnou polohu a mají problém usnout. A to ještě nemají bříško, které by jim v možnostech bránilo.

Že i v prvním trimestru budete mít bříško jako balon

Ještě chcete svoje těhotenství tajit, ale už v šestém týdnu vás možná překvapí velikost vašeho bříška. Že by tak rychle rostlo a jak budu vypadat v devátém měsíci, když teď už mám břicho jako před porodem – to jsou otázky, které v takových chvílích napadají každou prvorodičku. Nebojte se, jde jenom o nadýmání, způsobené zvyšující se hladinou hormonu progesteronu. Ten stejně tak způsobuje také zácpu. Bříško po prvních třech měsících většinou splaskne a až potom začne růst to pravé těhotenské.

Že to je jako dvouměsíční kocovina

Všude se píše a mluví o ranních nevolnostech, jenže nevolnosti se často objeví kdykoli během dne, dokonce i v noci a přicházejí bez ohlášení. Někdy ženy popisují nevolnosti jako neustupující kocovinu – pocit těžkého žaludku a žaludku na vodě po celý první trimestr.

Že vás mohou trápit zlé sny

Neznamenají ale hned velkou pohromu…v těhotenství naše tělo i mysl provází velké změny a naše těhotenství se s nimi během spánku vyrovnává. A proto bývají úplně jiné než normálně. Během těhotenství mohou být sny živější – příčinou je zase ten syčák progesteron a časté buzení. Ženy mluví také o tom, že se jim ve snech objevují symboly a obrazy – zase jde o vyrovnávání se s novými impulsy. A také ženy často sní ty zlé sny, které se většinou týkají miminka a problémů, kterých se bojí. Po probuzení se možná cítíte jako zbité, ale berte takové sny jako kompenzaci, jako vyrovnání se s novým stavem.

Že vás bude bolet hlava

Jako příčina se uvádí hormonální změny a zvýšené množství krve v krevním oběhu. Častěji je to ale důsledek únavy, která je v těhotenství velmi častá. Dále vás hlava může bolet z nedostatku tekutin, ze stresu, nedostatku spánku, v pozdějších stadiích těhotenství také kvůli špatnému držení těla nebo po náhlém vynechání kávy a cigaret, kterých se na začátku těhotenství zbavujeme z hodiny na hodinu.

CO VÁM DOKTOŘI URČITĚ NEŘEKLI

Že už vás nikdy v životě neopustí strach

To je velká pravda, i když vás na ni nikdo neupozorní. Hned na začátku vás přepadnou obavy, aby první tři měsíce byly v pořádku, před první kontrolou zase vroucně očekáváte srdíčko miminka, s každou další kontrolou a dalšími testy se více obáváte. Potom máte strach, když se miminko dostatečně nehýbe, nebo se naopak bojíte, když se hýbe moc, bojíte se upadnout, bojíte se jezdit autem, bojíte se jet na dovolenou. Pak se obáváte porodu, po porodu se obáváte o to, aby bylo miminko zdravé, aby miminko prospívalo, aby dobře papalo, abyste mohla kojit…a tak dále. A vězte, že vás tenhle strach o potomka už nikdy nepřejde.

Že se budete cítit jako nachlazená

Některé ženy tvrdí, že na počátku těhotenství, zhruba 10 dní po oplodnění, měly pocit, že jsou nachlazené a že na ně „něco leze“. Očekávaly chřipku nebo rýmu a namísto toho se objevil pozitivní těhotenský test. Taková svalová slabost a únava je ale běžná, tělo při zahnizďování vajíčka pracuje na plné obrátky.

Že budete smutná

Hormony s vámi budou cloumat, a tak se připravte na to, že můžete často brečet nebo se zmítat v depresích a smutcích. Najednou budete mít pocit, že vás nikdo nemá rád, že vás celý svět rozčiluje, že všechno v televizi je smutné. A věřte tomu, že je to opravdu hormonální houpačkou, kterou vaše tělo v těhotenství zažívá. Ale nebojte, nejpozději po šestinedělí se hormony zklidní a vaše staré já se znovu vrátí.

Že vás nikdo nepustí sednout si v tramvaji

I přesto, že vám je zle, jdou na vás mdloby, bolí vás břicho, nohy, hlava, prostě celý člověk, tak nikdo kolem vás rozhodně nepustí na „svoji“ sedačku. Prostě dokud na vás těhotenství není vidět, jako byste dítko ani nečekala. Alespoň v očích lidí v prostředcích hromadné dopravy. Výhodou je, že nakonec to vidět bude a vy jim to můžete všechno vrátit.

Že se vám udělá zle zrovna ve chvíli, kdy to nejmíň chcete

Těšíte se do kina, chcete vyrazit s holkama na kafe, jedete do práce výjimečně vlakem, chcete jít nakupovat…vypadá to, že nic vám nezkazí radost. Spokojeně ukusuje popcorn, začínají první minuty filmu a vy místo těšení najednou řešíte, kam rychle běžet, protože se vám chce zvracet. Vaše nevolnosti vůbec nepřicházejí jen ráno a rozhodně vás mohou potrápit kdykoli přes den. Navíc přicházejí bez ohlášení a v tu nejnevhodnější možnou dobu.

Že i muži mají příznaky

Aneb až 20 % mužů trpí tzv. Couvade syndromem. Muži, kteří jinak nemají žádné zdravotní potíže, trpí-li tímto syndromem, začnou po zjištění těhotenství pociťovat stejné příznaky, které má jejich těhotná partnerka. Takže může se vám stát, že se s partnerem poperete o záchod při nevolnostech, budete muset snášet jeho nálady, změní se mu chuť k jídlu, objeví se pálení žáhy nebo nadměrná únava.

Že se u vás může projevit alergie

Možná jste dosud neměla vůbec žádné problémy s alergií, ale těhotenství je do slova a do písmene jiný stav, a proto se můžete s několika druhy alergií začít potýkat. Prý je to až 35 % všech těhotných žen. Problémy ale mohou po těhotenství vymizet. Objevit se může alergická rýma, atopické onemocnění, roztočová alergie či dokonce astma. Stejně tak se u alergických žen může alergie na dobu určitou úplně ztratit.

Kafe.cz říká:

  • Neberte výše uvedené příznaky jako naprosto závazné, mohou se u vás projevit, ale také nemusí. Každé těhotenství je úplně jiné a každá žena jej prožívá úplně jinak. Přejeme, aby zrovna to vaše bylo naprosto bezproblémové!