Nespavost může mít spoustu příčin. Stres, hlučné prostředí, zimu nebo naopak horko... Ale přemýšlela jste někdy, že důvodem vaší nespavosti by mohlo být jednoduše nevhodné lůžko? Zdá se vám to nepravděpodobné? Pak čtěte dál a možná změníte názor.

Zapomeňte na válendu

Vhodná je především taková postel, která vám není těsná, tzn. její délka by měla být delší než vaše výška, a to alespoň o 20 až 25 cm. Měla by být také dobře prodyšná, snadno odvádět vlhkost a podporovat přirozený tvar páteře. Proto zapomeňte na válendy a pořiďte si rám s matrací a roštem.

Postel? Aspoň 25 cm nad zemí!

Důležité je i umístění lůžka. Mělo by být minimálně 25 cm nad podlahou a jeden metr od stropu. Svou pozornost zaměřte především na matraci. Ta by měla vhodně rozložit váhu vašeho těla a umět odvádět pot. Matraci si můžete vybrat pružinovou, latexovou či pěnovou. Měla byste ji vybírat vždy podle své hmotnosti a v obchodě, kde je možné ji předem vyzkoušet. Důležitý je samozřejmě i rošt. Jeho dobrou kvalitu ovlivňují lamely, jejich počet a opouzdření.

Tipy Kafe.cz: Jak vybrat správnou postel?

  • Matrace se standardně vyrábějí v délce 200 cm. Pokud tedy měříte kolem 180 cm, bude pro vás plně dostačující. Jste-li výrazně vyšší, pořiďte si raději delší postel.
  • Důležitá je nejen délka, ale i šířka matrace. Běžně se vyrábí šířky 80 a 90 cm, ale pro všechny, kteří mají rádi větší prostor, jsou k dispozici větší lůžka o rozměrech 120 až 140 cm. Standardní rozměr dvojlůžka je potom 160 až 180 cm. Pokud můžete, volte vždy větší.
  • Dejte pozor na klamavou reklamu – matrace existují pěnové, pružinové a latexové, nikoli zdravotní. Jsou pouze takové, které podporují zdravé spaní. Pěnové a pružinové matrace jsou levnější, ale mezi nejlepší patří latexové, jejichž náplní je kaučuk. Výhodou je nejen vyšší životnost, ale i správná podpora těla a tvarová stálost.
  • Sdílíte lůžko s partnerem? Pak byste měli mít každý svoji matraci, vždy správně zvolenou podle hmotnosti každého z vás. Obecně platí, že čím je člověk těžší, tím tvrdší by měl mít matraci.

Peří, nebo umělé vlákno?

To samé, co o posteli, platí i o lůžkovinách. Vždy dobře zvažte, které jsou pro vás nejvhodnější. Hlavní zásadou je vybrat takovou peřinu, pod kterou vám nebude zima, ale ani horko. Také si dobře rozmyslete, zda zvolíte raději přírodní materiál do výplně lůžkovin – tedy peří, nebo dáte-li přednost umělému vláknu.

Tip Kafe.cz: Nemůžete si vybrat? Zvolte peří!

Po několika letech, kdy se domácnosti zbavovaly starých péřových přikrývek a vybíraly moderní umělá vlákna, se řada lidí zase k peří vrací. Není divu, péřové přikrývky totiž mají své nesporné výhody – lépe vás zahřejí, výborně se přizpůsobí tvaru lidského těla, jsou prodyšné, lehké a dobře vstřebávají vlhkost. A ani roztočům, kteří způsobují alergie, se v nich moc nelíbí!

Pro nerušený spánek

Tak co si o vhodnosti svého lůžka myslíte nyní? Je skutečně bez závady? Některé rady se zdají být maličkostmi, ale zkuste se jimi řídit a třeba si konečně užijete ničím nerušený spánek!

Kafe.cz zjistilo:

  • O tom, že na vhodném lůžku opravdu záleží, svědčí i fakt, že každý rok prospíme průměrně tři tisíce hodin a na posteli strávíme během života 25 let.
  • Každou noc se bezmyšlenkovitě otočíme v průměru 80 x.
  • Řada domácností používá plochu pod postelí jako skladovací prostor. Pokud můžete, vyhněte se tomuto řešení! Narušujete tak správnou cirkulaci vzduchu.