Diskutujte: Jaké jsou vaše osvědčené fígle v péči o pleť? Tip 1: Pravidelně kontrolujte typ pleti

Nezapomínejte na to, že pleť se s věkem mění, a tak je třeba pravidelně zjišťovat její typ. I když jste měla v mládí pokožku mastnou, může být po třicítce suchá, a tak je třeba změnit kosmetiku. Máte-li smíšenou pleť, dermatologové radí podle serveru skincare-news.com používat vhodný krém pouze na T-zónu, naopak na sušší místa, jako jsou tváře, vyzkoušet jiný, hydratační, přípravek, abyste si nemastná místa ještě více nevysušila.

Tip 2: Lepší méně, než více

To, že budete používat několik krémů proti vráskám zároveň a natírat se jimi střídavě pětkrát denně, vám pleť rozhodně nevyhladí. Naopak dermatologové varují před předávkováním – pokud použijete více přípravků naráz, mohou pleť podráždit a vyvolat vyrážku. Zvlášť dobrý pozor je třeba dát na retinoidy.

Tip 3: Pleť je odrazem vašeho jídelníčku

Vaše pleť nebude vypadat svěže a zdravě ani přes drahou kosmetiku, pokud neupravíte svůj životní styl. Důležitý je především dostatek tekutin (především neperlivé vody), ovoce, zeleniny a příjem kvalitních omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Z toho důvodu se nevyhýbejte rybám, oříškům, olivovému oleji či vajíčkům. Doporučuje se také každodenní pití zeleného čaje.

Tip 4: Chraňte pleť před UV zářením

Nemusíte být zrovna na dovolené u moře, aby bylo nutné používání kvalitní kosmetiku s ochranným faktorem. Na jaře a v létě, když vykouknou sluneční paprsky, potřebuje pleť ochranu. Pravidelně proto používejte krémy a tělová mléka či oleje s ochranným faktorem – odborníci doporučují minimálně faktor 30. Dobré je vybrat takový přípravek, který pleť zároveň hydratuje.

Tip 5: Používejte klidnící krémy

Každý den je pokožka vystavena nejrůznějšímu podráždění – od slunce, větru, kouře, či zplo-din v ovzduší. Pleť pak může být podrážděná, citlivá a zarudnutá. Vyzkoušejte proto klidnící krémy s obsahem přírodních výtažků, které proti těmto příznakům pomáhají – jde například o heřmánek, kořen lékořice, aloe vera či zinek a kurkumin.

Tip 6: Vytvořte si kolagen

Produkce kolagenu, který zanechává pěknou a hladkou pleť, s věkem bohužel klesá, ale exis-tuje možnost, jak jeho další tvorbě napomoci. Mezi ně patří například vitaminy C a E, a proto zkuste zvolit kosmetiku, která je obsahuje.

Tip 7: Začněte s péčí proti vráskám včas

Pokud chcete předejít tvorbě vrásek, nečekejte, až se objeví. Preventivní péči zahajte zavčas. Podle odborníků je správný čas již po dvacítce, a to nejlépe pomocí krémů s obsahem peptidů.