Balanc

Vyšší příjem soli byl dlouhá léta trnem v oku výživových poradců i lékařů. Argumentovali, strašili a nejradši by zlikvidovali sůl z povrchu zemského.

  • Vyšší příjem sodíku zvyšuje krevní tlak
  • Větší pravděpodobnost vzniku rakoviny žaludku
  • Souvislost mezi příjmem soli a obezitou
  • Problémy s vylučováním vápníku = vznik osteoporózy

Nic z toho se však nikdy s jistotou neprokázalo a solení zůstalo na zdravém rozumu každého strávníka.

Ani příliš nízký nebo nulový příjem soli a obsaženého sodíku není pro fungování těla prospěšný.

  • Kontrola objemu tělních tekutin
  • Rovnováha sodíku v kostech a krevní plazmě
  • Správné fungování nervové soustavy
  • Vyvážené trávení a vstřebávání sacharidů

Všudypřítomná

Špetka soli vám neublíží, mnohem zrádnější jsou malé dávky ukryté v potravinách, kde byste je nehledali. Běžně se objevuje v uzeninách, dochucovadlech, marinádách, náhražkách masa, chipsech, těstovinách, dehydratovaných polévkách, cereáliích, sušenkách, sladkém a slaném pečivu, sýrech, pomazánkách a někdy i v minerálních vodách.

Rozhodně tedy nepočítejte jen s množstvím soli, které použijete při vaření. Denní příjem bude mnohonásobně vyšší a je třeba si hodnoty pohlídat.

Zvenčí

O sůl se nemusíte zajímat jen v kuchyni, ale své místo si vydobyla i v kosmetice. Často se využívá jako prevence nebo první pomoc při boji s celulitidou, kdy se kombinuje s pečujícími oleji a bylinkami. Tělové i obličejové peelingy vyčistí kůži do hloubky. Stejně tak solné koupele nebo pobyty v jeskyních.

Své kouzlo mají i procedury u Mrtvého moře, kdy se na plážích nachází speciální kádě s léčivým bahnem. Turisté se krátce smočí v moři, od hlavy až k patě se potřou bahnem, nechají ho zaschnout a pak se vrátí do vody, kde ho ze sebe smyjí. Moře je tak moc slané, že vám nedovolí se potopit, voda je mastná a místy připomíná gel. Každou ranku vytrestá štípáním a zatočí s ekzémy, lupénkou, rosaceou nebo vyrážkou.