Existují čtyři základní typy pleti: normální, mastná, suchá a smíšená. Kromě toho mála šťastných žen obdařených normální pokožkou, je to u ostatních typů mnohem složitější. A zvlášť u suché pleti. Přibližně do 25. roku sice patří suchá kůže k těm nejkrásnějším – je jemná, s růžovým nádechem, bez mastného lesku a s drobnými póry, postupem času ale tyto klady ustupují. A pokud se o ni dobře nestaráte hrozí, že začne předčasně stárnout…

Mohlo by vás také zajímat: Jak účinně bojovat proti vráskám nebo Užitečné rady pro vaši krásu po třicítce

Předčasné vrásky

S rostoucím věkem začíná být suchá pleť matná, citlivá, drsná a na jakýkoli nepříznivý vnější podnět reaguje podrážděním a zarudnutím. Stačí pobyt v bazénu s chlorovanou vodou, saunování, pobyt v soláriu, ve větrném prostředí, anebo v přetopené, či naopak příliš klimatizované místnosti – a výsledek? Nepříjemný pocit pnutí, zarudlá a šupinatá pokožka… Zásadní problém totiž spočívá v tom, že suché pleti chybí tuk a vlhkost – právě z toho důvodu se na ní i předčasně tvoří vrásky.

Suchá, nebo dehydratovaná?

Příčiny suché pleti mohou být dvě – suchá, anebo dehydratovaná pokožka. První z nich trpí nedostatečným vytvářením kožního mazu, ztenčením vrstev a následně křehkostí a pnutím. Má totiž poškozenou strukturu a nejvíce jí pomůže používání produktů určených pro suchou a velmi suchou pleť. Měly by obsahovat regenerační, výživné buňky, obnovující ingredience, např. vitamíny rozpustné v olejích (E, A), mastné kyseliny, proteiny apod. Kromě toho, že tento typ kůže můžete zdědit, získat ji lze i působením vnějších vlivů – nevhodnou životosprávou, nadměrně znečištěným ovzduším, anebo špatnou péčí o pokožku.

Dehydratace se dá odstranit

Druhá příčina suché pleti – dehydratovaná kůže – je lepší v tom, tedy že ji můžete odstranit a kůži vrátit k normálu. Má totiž nižší obsah vody, což se projeví velmi záhy, a to nejen na pokožce obličeje, ale také na předloktích, pažích či na holeních. V tomto případě je pleť mdlá, drsná, s častým výskytem šupinek. A tady pomáhají hydratační krémy či gely, které obsahují více vody. Dehydratovaná pleť, narozdíl od té suché, také dobře snáší vypínací krémy. Na první pohled ale působí unaveně, objevují se na ní suchá místa nebo s lehké pnutí večer po odlíčení. Suchá a dehydratovaná pleť jsou však na první pohled velmi těžko k rozeznání…

Pokud vás trápí problémy se suchou pletí, máme pro vás pár tipů, jak na ni vyzrát:

1. Dodržujte pitný režim, naopak co nejvíce zredukujte kontakt kůže s vodou.

2. Na suchou kůži nepoužívejte mýdlo, ale sprchové gely bez jeho obsahu, anebo speciální oleje s mycími a promašťujícími účinky.

3. Kůži pravidelně promazávejte. Velmi vhodné jsou tzv. emoliencia – podpůrné léčebné prostředky ve formě mastí, krémů, či mlék, která kůži nejen zvláčňují, ale buď tvoří na povrchu ochranný kožní film, anebo pronikají do kůže a utěsňují mezibuněčné prostory, aby nedocházelo k úniku vody. Tyto prostředky jsou k dostání v lékárnách.

4. Vyzkoušejte některý z doplňků stravy. Suché pleti pomáhá kolagen, který snižuje ztrátu tekutin vypařováním. Vlhkost a hydrataci podporuje spirulina, zelená a hnědá mořská řasa, která pleť zároveň chrání proti volným radikálům a škodlivým účinkům slunečního záření. Prospěšné jsou i ceramidy, kyselina hyalitová, anebo tzv. celumer, mořský extrakt z čistého kaviáru, který proniká do kůže a ovlivňuje kožní problémy přímo tam, kde vznikají.

5. Pokud chcete ušetřit, využijte recept našich babiček a suchou pleť promazávejte čistým vyškvařeným a nesoleným vepřovým sádlem. Možná se budete divit, ale právě sádlo je základem i mnoha kosmetických přípravků.

6. Na suchou kůži se hodí také výluh z otrub, pleťová voda z růží, výživná maska z banánů, anebo čistící směs z jogurtu a ovesných vloček. Některé osvědčené recepty používají i žloutek smíchaný s olivovým olejem a citrónovou šťávou…