Neschopností počít dítě v dnešní době trpí 10 až 12 % párů na celém světě, což je až 80 milionů dvojic. V řeči jiných čísel má problémy každý sedmý pár. Někdy stačí jen úprava hmotnosti, nasazení hormonů, jindy se zdá být všechno v pořádku a za neplodnost může naše psychika. Jen v omezeném množství případů je opravdu za neplodností zdravotní potíže a musí se řešit IVF – tedy oplodněním ve zkumavce.

Omezený počet vajíček

U žen plodnost ve velké míře ovlivňuje jejich věk. I když se hranice neustále posouvá a ženy si pořízují děti až po třicítce, fyziologicky nejlepší věk je kolem 24 let. Jak je to možné? Na rozdíl od spermií, kterých jsou miliardy a tvoří se muži průběžně, vajíček má každá žena omezené množství. S nástupem první menstruace a ovulace jich má dívka asi 400 tisíc a z toho jich opravdu dozraje jen 400 během celého reprodukčního věku! Každá holčička se rodí s dvěma miliony vajíček, ale jejich počet se postupně redukuje. A jak to funguje? Před každou ovulací se začne vyvíjet několik malých folikulů, ale pouze v jednom z nich vajíčko dozraje, ostatní se vstřebají. Když je ve vaječníku méně než tisíc vajíček, je možné ještě otěhotnět, ale stále s nižším číslem může vaječník začít selhávat. Jakmile se vajíčka vyčerpají, žena už otěhotnět nemůže.

Nečekejte dlouho

I když vám vaše okolí bude tvrdit, že jste mladí, není na co čekat, pokud se vám nedaří otěhotnět zhruba rok při pravidelném (tím se myslí sexuální frekvence alespoň 2x týdně) nechráněném sexu. V takových chvílích neváhejte a obraťte se na specializované pracoviště, kde mohou váš problém řešit. Nebudete první ani poslední. Čekat nemá cenu také z psychologického hlediska, nejen, že to záběr pro vaši mysl, stejně tak neustálé snažení bez pozitivního výsledku negativně ovlivňuje také váš vztah. Většinou se totiž vztah a sex strhne v honbu za plodnými sny, bazální teplotou a ovulací. A to není ani trochu láskyplné!

Odborníci na slovo vzatí

Seznam center asistované reprodukce najdete na internetu i s potřebnými kontakty. Volte takové zařízení, které bude blízko vašeho bydliště, má akreditaci a budete se v něm cítit dobře. Hlavní je, abyste věřila svému lékaři, protože jedině tak máte šanci na úspěch. Zařízení najdete soukromá, nebo státní (třeba v Ústavu pro matku a dítě v Podolí). Pozor! Nejspíše vás nemine registrační poplatek…ten bývá kolem 5000 Kč. Nemusíte mít doporučení gynekologa, můžete se do centra objednat sama. Stejně jako u běžného lékaře s vámi projedou rodinnou anamnézu, lékař se bude ptát na všechna možná onemocnění, nejen gynekologická. S neplodností totiž může souviset mnoho příčin. Provedou se základní vyšetření, nejčastěji hormonální profil z krevního vzorku a spermiogram. Poté se stanoví diagnóza a začíná se s léčbou.

Kafe.cz zjistilo:

Jaké se vám dostane léčby:

  • v prvním případě se vyvolává ovulace formou hormonální léčby. Ve většině případů se potom partnerům podaří otěhotnět zhruba během tří až čtyř cyklů.
  • další možností je inseminace – tedy nitroděložní oplodnění, kdy se zavedou spermie za vnitřní branku děložního hrdla v době ovulace. Zákrok je nebolestivý a je prováděn ambulantně, nezbytné je ale aby žena měla průchodné vejcovody a partner dobrý spermiogram
  • pokud jsou i tyto metody neúspěšné, nastupuje proces mimotělního oplodnění tedy in vitro fertilizace - IVF

A kolik mě to bude stát?

To je první na, co se ženy ptají…i když to pro ně ve většině případů není rozhodující. Celkem třikrát je podle zákona mimotělní oplodnění hrazeno pojišťovnou. Je tam ale nastavena věková hranice 39 let. Spodní hranice je omezena také – IVF se může provádět ženám od 18 let s prokázanou neprůchodností vejcovodů, ostatním případům od 22 let. Cena jednoho běžného oplodnění ve zkumavce je zhruba 26 000 – 30 000 korun, ale vždy záleží na tom, jaká další vyšetření a procedury musí lékaři provést. Ohledně přesných cen zákroků se informujte vždy v tom konkrétním centru, kde léčbu postupujete.

A co vás bude čekat?

Nejdříve se vám dostane hormonální stimulace – vaječníky jsou stimulovány, aby v nich dozrál větší počet vajíček. Taková stimulace probíhá buď u lékaře, nebo si již žena může hormony píchat doma sama společně s partnerem. Jednoduše tak zapojíte partnera do snahy o početí. Často si totiž muži myslí, že ženám tato léčba nesvědčí a je pro ně nebezpečná. Stává se totiž, že ženě není dobře, je unavená a má zažívací potíže. V průběhu této léčby chodí žena na kontroly k lékaři, který ultrazvukem zjišťuje počet a velikost folikulů, ve kterých dozrávají vajíčka. Odborník pak stanoví termín odběru vajíček, který se provádí v narkóze vpichem přes pochvu. Partner v jiné místnosti odevzdává své sperma. Žena nemá po zákroku velké problémy, většinou hned druhý den odchází domů. Poté jsou na řadě tzv. embryologové, kteří se snaží, aby vajíčka a spermie splynuly, a starají se o vývoj embrya v prvních dnech po splynutí. Pokud se oplodnění zadaří, jedno až dvě vajíčka jsou zavedena ženě do dělohy, a to nejpozději 120 hodin po odběru.

Pomoc psychologa

Ženě pak nezbývá nic jiného než čekat, zda se vajíčko v děloze usídlí nebo ne. Úspěšnost je u čerstvých embryí až 40 %, také se některá embrya zmrazují pro případy, že by se první embrya neuchytila. U rozmražených tedy bývá 30 % šance na úspěch. V případě, že žena opravdu otěhotní, často nastupuje na rizikové těhotenství, riziko spontánního potratu totiž bývá asi dvakrát větší, než při přirozeném početí. Riziko předčasného porodu je 5x vyšší a stejně tak je vyšší i počet císařských řezů. Každopádně ale první neúspěch nic neznamená a nejdůležitější je, abyste byla v psychické pohodě.

Kafe.cz radí:

  • Všichni odborníci radí jednohlasně: NEVZDÁVAT TO. Většina poruch plodnosti je v dnešní době léčitelná a nemusí ihned dojít na plození dětí „ve zkumavce“. Zkuste se o své starosti podělit s odborníky a přenést část problémů na ně. Vám se uleví a oni vědí, co a jak provést, abyste nakonec byli s partnerem spokojeni.