Když po chladném podzimním dni začneme kašlat a smrkat, jde často pouze o nachlazení, které po několika dnech odezní a nemá na náš každodenní provoz přílišný vliv.

Větší problémy ale nastávají, pokud někde chytneme chřipku, tedy nakazíme se chřipkovým virem. Může se tak stát prakticky kdekoliv – v autobusu cestou do práce, v obchodě, v restauraci nebo na návštěvě u známých. Chřipka se šíří velmi rychle a k tomu nepoměrně dlouho trvají její příznaky jako je horečka, zimnice, bolest v krku, bolesti hlavy a svalů, kašel, rýma a celkový pocit únavy a slabosti.

Farmaceutické firmy se předhánějí ve vývoji léků, které by účinně bojovaly proti chřipkovým virům nebo alespoň zmírnily symptomy u nemocných tak, aby byli co nejdříve schopni vrátit se do normálního života. Ale efektivní cestu nám opět ukazuje sama příroda, která jeden z nejúčinnějších prostředků proti chřipce skrývá v rostlině zvané Cistus.

Již před několika lety potvrdili vědci účinnost výtažků z rostlin rodu Cistus proti virům a jimi způsobeným chřipkovým onemocněním. Cisty posilují imunitu a přímo zamezují dalšímu šíření virů. V současné době se na trh dostávají přípravky, které využívají právě výhod těchto rostlin. Nejnovějším je ústní sprej Fytofontana ViroStop.

Květiny z rodu Cistus léčí

Z čeledi Cistaceae, je známo více jak dvacet. Vyskytují se ve středomoří, od Portugalska a Maroka až po Střední východ. Lze je nalézt i na Kanárských ostrovech. Cisty jsou zvláštní tím, jak se dokázaly adaptovat, aby odolávaly letnímu suchu a dalším nepříznivým vlivům, jako jsou požáry a spásání.

Možná právě se samotnou houževnatostí rostlin je spojen i její hlavní přínos pro farmaceutický průmysl.
Cisty jsou totiž jedním z nebohatších zdrojů polyfenolů, které mají široké využití pro podporu našeho zdraví. Již několik studií prakticky prokázalo jejich silné antioxidační a především antivirové účinky. Jako velmi účinné se projevily při boji s chřipkovými viry, kdy podávání na polyfenoly bohatého extraktu dopomohlo k odeznění příznaků onemocnění o několik dnů dříve, než jak tomu bylo u kontrolních skupin.
Při včasném podání do 24 hodin po nákaze se extrakty z Cistu projevily jako ještě účinnější a až stonásobně předčily účinnost antivirových léků v boji proti virům ptačí chřipky. Na tomto základě má extrakt z Cistu silný potenciál stát se běžně používaným antivirotikem a prevencí proti chřipkovým virům.
Extrakt z Cistu tvoří hlavní účinnou látku v novém ústním spreji Fytofontana ViroStop. Ten navíc využívá extrakt z Cistu řeckého, který namísto obvyklých 20 % obsahuje 60% koncentraci polyfenolů. Společně s jedinečnou kombinací dalších přírodních složek, jako jsou citrusové bioflavonoidy, echinacea nebo šalvěj lékařská, z něj vysoký obsah polyfenolů dělá účinného pomocníka v předcházení onemocnění a v boji proti jeho původcům, virům a bakteriím.

Pro více informací navštivte www.herb-pharma.cz