Kde se noční hlad vlastně bere?

Neodbytný hlad, útočící v noci, bývá způsoben omezením jídla během dne. K tomu často dochází v počáteční fázi diety. Problémem je ale fakt, že přejídání se v pozdních hodinách způsobuje rychlé přibývání na váze. Velice často tímto neduhem trpí diabetici a lidé, kteří jsou dlouhodobě vystaveni stresu. Když pak večer napětí povolí, tělo si žádá náhradu za celý hektický den.

Jak s nočním hladem zatočit? Poradíme vám!

1. Jezte během dne

Jezte pravidelně v malých dávkách během dne a uvidíte, že tělo na vaše noční vycházky k lednici rychle zapomene. V žádném případě přes den nehladovte a nenechávejte si hlavní dávku jídla na večer.

2. Pořádně se napijte

Pokud vás v noci vzbudí hlad a vy nedokážete odolat, jezte alespoň zdravě. Dejte si salát či celozrnné suchary. Neprohloupíte ani v případě lehkých müsli tyčinek či cereálií namočených v pomerančové šťávě. Nejlepším řešením je ale pouhé pití vody. Ta krásně zaplní žaludek a vy můžete opět klidně usnout. Navíc vás nebude nic tlačit v břiše! Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň.

3. Fotka na lednici

Dalším osvědčeným trikem, i když se to nezdá, je pouhá fotografie. Nalepte na dveře lednice fotku, na které obzvláště vynikají vaše kila navíc – ta vám bude připomínat zničující dopady nočního přejídání. Velkou část jedlíků to velice rychle odradí. Jen si v noci rozsviťte, ať na ni dobře vidíte!

4. Nemějte nic v lednici

Tato rada funguje asi zdaleka nejvíce – nakupujte pravidelně, ale malé množství jídla, které sníte již během dne. Čím méně toho v lednici zůstane, tím méně vás to bude o půlnoci lákat. Nemluvě o tom, že pravidelné vycházky spojené s nákupem, vašemu zdraví jistě prospějí.

5. Poraďte se s lékařem

Pokud vaše obtíže s nočním hladem přetrvávají delší dobu, není od věci poradit se s lékařem. Někdy postačí pouhé duševní cvičení, jindy je třeba užívat léky na úpravu psychiky. Většinou ale postačí mít jen pevnou vůli a odhodlání.

KAFE.cz zjistilo:

Jíte často v noci? Pak je možné, že trpíte syndromem nočního přejídání. Jedná se o poruchu spánku, která se projevuje tím, že lidé, kteří jí trpí, ráno nemají chuť k jídlu a největší apetit mají právě večer a v noci. Syndrom postihuje až 2 % populace a v případě, že jím trpíte, je třeba navštívit odborníka – dá se totiž léčit.