Přes 80 procent žen chce něco změnit na své vizáži. Dokonce i ty, které obecně považujeme za krásné. Také ony hluboce nenávidí nějakou část svého těla. Nos, lýtka, pihu… Hubené tvrdí, že jsou kypré, vypracované na sobě shledávají málo svalů atd. Američtí vědci z Kalifornské univerzity zjistili, že za to může náš mozek. Jejich australští kolegové z univerzity Flinders přišli s tím, že např. zkoušení plavek ženy velmi rozrušuje a 70 procent se v nich vidí tlustší, než jsou. A výzkumy kosmetických gigantů? Ukazují, že 45 procent žen, které mají v plavkách vyjít k bazénu, je úzkostných. A jde jen o plavky!

Je chytrá, přesto…

Nejsem spokojená se svou postavou. Vadí mi. Hlavně mám tlustý stehna a krátký nohy! Chtěla bych mít rovný hubený nohy, jako mají modelky. Takové skoro tyčky,“ prozrazuje Klára (20), studentka maskérství. Váží 43 kg, měří 158 cm, sportovně jezdí na koni a je krásná. Navíc není hloupá, ale… „Spousta lidí mi říká, že je to blbost, že mám hezký nohy, ale co mám dělat, když mně se nelíbí od nějakých čtrnácti let,“ krčí rameny s tím, že si nemůže pomoci. Co proto dělá? Sportuje a podstoupila i vakupresní ošetření stehen. Pravda, ne tolikrát, jak je třeba, ale šetří si na klasickou liposukci - na úpravu vnitřních stehen. Co jí z hubených nohou lékaři odsají, neřeší. „Kdyby mi doktor řekl, že,chůdy‘ nedělá? Jdu jinam!“ říká zatvrzele hnědovláska. Jestli by jí pomohlo, kdyby její dolní končetiny chválil sympatický příslušník opačného pohlaví, těžko říct, protože… „Když mi chlap říká, že jsem hezká, neposlouchám. Mně se ty nohy prostě nelíbí!“ konstatuje.

Mám krátké nohy! Proč?

O zeštíhlení stehen má jasno, horší je délka nohou, kterou ji příroda obdařila. S tou se musí smířit. Půjde to? „Moc bych chtěla dlouhý nohy. Hrozně. Proto nosím vysoké podpatky, ale z nich mě zase bolí nohy. Ale to vydržím! Když mám opravdu vysoké kramfleky a upnuté džíny, které nohu prodlouží, jsem celkem spokojená,“ mírně se zasní Klára, jejíž matka odevzdaně s dávkou sarkasmu dodává: „Jinak je to vážně milá a chytrá holka.“

Z Kláry za okamžik ještě vyleze, že jistou nespokojenost jí přinášejí i boky. Tvář má jako modelka, krásné vlasy, eleganci… Zkusila se dostat do modelingu? „S mou výškou? To je provokace, ne? Ale je pravda, že kdyby mě vzali, možná by mě to přesvědčilo, že ty nohy nejsou tak blbý, jakože jsou,“ vzdychne a vtipně sebeironizuje: „Mohla bych dělat třeba reklamu na hračky!“ Na druhou stranu, i o svých kvalitách ví a vidí je.

P. S.: Ukázat Kláře fotku hezkých nohou, aniž by tušila, že jde o ty její, ještě nikdo nezkusil. Možná by to zabralo!

Mozku, ty nám dáváš sodu

Proč jsou ženy tak nespravedlivě zmítány? Proč tolik řeší svůj vzhled? A kriticky? Viněna je cingulární kůra v mozku odpovědná za emoční vzpomínky. Tato oblast je podle americké neuropsychiatričky (a autorky knihy Ženský mozek) Louann Brizendine z Kalifornské univerzity v ženském mozku větší než v mužském a to je ona příčina! Kvůli ní si žena dobře a dlouho pamatuje všechny kritické připomínky, které na její osobu kdo kdy měl. I když byla malá!

Další důvod, proč to muži mají se vzhledem lehčí? Oni ho tolik neřeší. Že se jím ženy zabývají víc, je dáno historicky. Hezká dívka byla odedávna tou, která se lépe vdala, tou, která byla muži šperkem a hlavně její krása zdůraznila, že manžel je movitý! Žena si tedy historicky zafixovala „povinnost“ být hezká, což k tomu, aby společensky a pracovně uspěla, trvá. Dnes tuto povinnost podporují média plná štíhlých a krásných modelek, hereček a zpěvaček.

Ovšem stále roste skupina mužů, kteří zjev a fyzickou krásu řeší také. Mají ale výhodu, že jsou v tomto ohledu k sobě o dost méně kritičtí. Takže i šeredný chlapík si připadá neskonale krásný a ještě to drze přiznává!

Manželova druhá míza?

Hodně jsem sportovala, byla celkem v pohodě, spokojená se svou rodinou, dětmi, životem i se sebou, ale v padesáti přišla rána,“ vzpomíná Zdena Navrátilová. Tehdy se její manžel rozhodl rozvést s tím, že jeho žena už není atraktivní. „Řekla jsem mu, že on také ne, čemuž se jen smál a nastartoval slovní motor… že jsem nechutná, ošklivá, tlustá bečka sádla a ať táhnu.“ Tehdy k sobě začala být zle kritická. V hlavě se jí usadilo: jsi extra příšerná. Ošklivá nebyla, mírně po manželově boku zestárla a na postavě zapracovaly v klimakteriu hormony, ale tlustá? Ne! „Dlouho jsem se trápila a paradoxně až pak začala jíst sladké! Taky jsem držela diety, krášlila se, ale mělo to opačné účinky. Stres, strhaná tvář, jo-jo efekt. Začala jsem se nenávidět a následně na sebe kašlat,“ líčí jinak optimistická Pražačka… Co jí pomohlo? USA!

Fénix z popela

Zdena odjela na rok ke kamarádce lékařce do Kalifornie. Zhubla 15 kg, začala víc sportovat, zmizela jí řada vrásek z trápení… Sebevědomí se vrátilo, i když jisté drobnosti na sobě jako negativa stále viděla, ale už méně. „Nepoznal mě vlastní syn!“ pochlubí se. Překonala jistou sebenenávist, nicméně… „Jo, mám ještě takzvaná smutná období, kdy si připadám hrozná. Co hrozná, nejhorší! Ale už je to mnohem pohodovější,“ tvrdí několikanásobná babička. Jako každá žena by na sobě chtěla řadu věcí měnit, zlepšit. „Byla jsem teď dlouho a moc nepříjemně nemocná, což mě srazilo psychicky a omezilo mi i hybnost a zabránilo lyžovat, jezdit na kole… To mě štve, samozřejmě chci být zase aktivní, ale v první fázi budu ráda, až zahodím berle,“ zvážní Zdena, kterou choroba donutila dost věcí přehodnotit.

Teď si uvědomuju i své klady, hodnoty a mám se víc ráda. Ale měla bych mít o pár kilo míň, ty vlasy kratší, tmavší, to by mě dělalo mladší, že jo?“ rozesměje se. Prostě ženská. Mimochodem, její exmanžel prý dnes vypadá jako stařec.

Holky na mě berou…

„Vyfotit a přiznat jméno v článku, kde řeknu, že jsem se sebou spokojený pohledný frajer a holky na mě berou? To je jako vyplnit rozvodový formulář,“ zasekl se kamarád. Budiž. Je mu 48 let, měří 189 cm, je inženýr-technik, ačkoli dost sportuje, rýsuje se mu bříško (kila nepřiznal), čelo a okolí očí má plné vrásek, řídnou mu tmavé vlasy, knír bělá, nohy má do O a hnědé zuby od kouření a pití kávy. Tak! A teď on:

„Se sebou nespokojen? To nejsem, váha je perfektní (zatahuje břicho, uvidíme, jak dlouho to vydrží - pozn. red.), kondice dobrá, sex bez komplikací, prostata nikde… Ženské mě stále okukují, takže O. K. Proč bych se měl,sebemasit‘, když jsem sympaťák. Mám pocit, že jsem typ George Clooney (pan inženýr se mýlí, z George má jen husté obočí a ty vrásky na čele - pozn. red.). To se nechlubím, to tak je. Chtělas slyšet můj názor? Chtěla,“ odvětí vážně a dodává: „Manželka by měla shodit, narostl jí zadek, jak jezdí autem do práce.“ Pro upřesnění: manželka 44 let, 180 cm, 68 kg. A ten zadek? V pohodě, ale řeší ho od chvíle, kdy jí ho manžel „vytmavil“. A ještě připomněl, že má něco dělat s vráskami…

Kde je spravedlnost?! Copak je té cingulární kůry tak málo, že jí muži nemohli dostat stejně?

JAK ŽENY VIDÍ ODBORNICE PSYCHOLOŽKA

Mgr. Michaela Peterková, Psychologické služby Jaroměř

Internetové stránky: www.psyx.cz

Proč ženy vidí především svou vizáž horší, než je?

A čím je jim dána větší sebekritičnost než mužům?

Pro ženy je vlastní vzhled většinou důležitější než pro muže, což je dáno tradičními rolemi (muž zabezpečuje, žena pečuje a reprezentuje). Je obecnou lidskou tendencí, že jakmile něco vnímáme jako důležité, máme sklon se o to obávat. Proto ženy vnímají své skutečné i domnělé nedostatky a přirozené projevy stárnutí ostře a prožívají je jako stresující… Občas se za projevy sebekritiky skrývá touha slyšet: „Není pravda, že jsi ošklivá - jsi krásná!“ Pak jde o typickou manipulaci prováděnou tak často, že už se nám ani manipulativně nejeví. Další příčinou nadměrné kritičnosti k sobě je narušený pocit vlastní hodnoty a špatný vztah k sobě samé.

Jak přesvědčit opravdu krásnou ženu, že není ošklivá, a hubenou, že fakt není tlustá?

Možná ji ani přesvědčovat netřeba, ona to ví a jen to prostě chce slyšet. V ostatních případech ji přesvědčíte pouze tehdy, pokud se bude chtít nechat přesvědčit. Bude-li žena otevřená argumentům a ochotná si promluvit, její názor možná změníte. Jestliže se vnitřně ve svém kritickém postoji zablokuje, nemáte šanci. Vezměme lidi trpící anorexií -jsou evidentně vychrtlí, a přece pevně vnitřně přesvědčení o své nadváze. Pokud jde o opravdu krásnou ženu, tak, je-li duševně zdravá, stojí buď pouze o kompliment, nebo o vaši větší pozornost.