„Silový trénink je skvělý pro zpevnění a nárůst svalové hmoty. Pokud se ale chcete zbavit břišního tuku, je lepší aerobní cvičení, díky němuž spálíte více kalorií,“ říká Cris Slentz z Duke University v Severní Karolíně.

Nejnovější studie sledovala 196 dospělých lidí s nadváhou, kteří mají sedavé zaměstnání a jsou ve věku od 18 do 70 let. Vědci rozdělili dobrovolníky do tří cvičebných skupin a pak je sledovali po dobu osmi měsíců.

V pase o 16 centimetrů méně

Výsledky zní přesvědčivě. „Aerobní“ skupina ztratila téměř dvacetkrát tolik tuku kolem břicha než ta, která se věnovala jen posilování. Lidé z první skupiny přišli zhruba o 16 centimetrů břišního tuku. Oproti tomu parta, která kombinovala obojí – aerobik a zvedání zátěže – se zbavila pouze 9,6 cm.

Důležité je to, kde je tuk uložen

“Mnohem důležitější je to, kde v těle je tuk uložen, než kolik ho máte. Záleží na tom, jak často cvičíte, kolik kilometrů ujdete a kolik kalorií spálíte,“ dodává Cris Slentz.

Pokud se rozhodnete chodit v nízké aerobní intenzitě, bude to jednoduše trvat déle, než spálíte stejné množství nezdravého tuku.

Co je břišní tuk
  • Zatímco podkožní tuk se nachází bezprostředně pod kůží, “vnitřní” tuk se nachází hluboko v břiše a obklopuje orgány.
  • Tento „vnitřní“ tuk pro naše zdraví představuje větší hrozbu, neboť může přispět například k rozvoji cukrovky, srdečním chorobám a některým typům rakoviny.