Dietolog/obezitolog

Dietolog je opravdu odborník na slovo vzatý – a to hlavně proto, že k vykonávání své profese potřebuje šest let studia lékařství na lékařské fakultě. Tudíž se od něj očekává i dostatečná míra praxe. Dietologie je lékařský obor, který se specializuje na prevenci, diagnostiku a léčbu onemocnění vycházejících z chybného stravování, z nadměrného či nedostatečného přijímání některých látek a z geneticky podmíněných chorob. Není to vůbec jednoduchý obor, odborníci musí často spolupracovat i s lékaři z jiných lékařských oborů, protože obezitu často doprovází další problémy a onemocnění. Obezitologa nejčastěji potkáte v lékařské ambulanci, kam přijdeme se svým „silným“ problémem. Udělá vám komplexní vyšetření celého těla (což znamená třeba přítomnost různých látek v těle, skladba těla, hladina hormonů apod.), zjišťuje vaše stravovací a životní návyky a následně sestaví jídelníček na míru. Dietolog pak ve své ordinaci nejčastěji dohlíží na správné pochopení a dodržování zásad životního stylu.

Nutriční specialista/terapeut nebo nutriční asistent

I tento odborník musí mít dosažené určité vzdělání. V tomto případě jde o vysokou školu nebo školu vyšší odbornou se zdravotnickým zaměřením. Dále nutriční asistent je absolventem střední zdravotnické školy a svůj obor vykonává pouze pod dohledem nutričního terapeuta. Jejich práce je podobná jako práce dřívějších dietních sester. Jde o odborníky na výživu, kteří mohou pečovat jak o zdravé, tak i nemocné osoby, které mají potíže s nadváhou, doporučují vhodnou stravu a pomáhají s hubnutím. Nemohou předepisovat léky jako lékaři, ale studiem získali určitou praxi.

Výživový poradce

Od dvou výše zmíněných odborníků se velmi liší – odborníkem na výživu/výživovým poradcem se může stát každý a stačí mu na to absolvování určitého kurzu zaměřeného na výživu. Jejich kvalita ale není vždy vyhovující a laik se v jejich množství jen stěží vyzná. A dalším rozdílem je, že v jejich rukách může skončit pouze osoba zdravá. Nemocné osoby musí přejít do péče lékaře, aby nedošlo ke zhoršení jejich stavu. Tady je tedy potřeba dát při výběru velký pozor. Vždy se poradce ptejte na vzdělání, zkušenosti, znalosti z oblasti výživy. Přeci jenom jde o vaše zdraví a špatnými radami byste mu asi moc nepřilepšili. Nejlepší je své rozhodnutí odvíjet od kladných referencí dalších osob.

Kouč

U nás poměrně nový obor, v zahraničí ale velmi oblíbený – osobní či wellness kouč. Takový odborník příliš neřeší vaše stravovací návyky, jeho prací je podpořit vás psychicky a nahlédnout vám do hlavy. Právě v té často vznikají prvotní důvody, proč máme problémy s váhou. Pomůže změnit návyky a vyřešit psychické a rodinné problémy. Často pak zjistíte, že vaše touha jíst je způsobena právě nějakým osobním problémem či nějakou zapomenutou újmou z dětství a jejím vyřešením se pak zlepší i váš vztah k jídlu. Kouč také zlepšuje pohled na sebe sama, učí mít se rád a pomůže najít i vztah ke sportu. Prostě dobrý kouč dokáže dokonale „přeprogramovat“ mozek a nastartovat tak naši změnu k lepšímu.

Mohlo by vás také zajímat: Dobré důvody, proč cvičit s osobním trenérem