Vyzpovídali jsme pro vás známého českého trenéra, mistra světa v aerobiku a tvář mnoha pořadů o zdravém životním stylu Davida Hufa. Tentokrát jsme se zaměřili na téma proč nesportovat sami. Cvičení je pak totiž nejenom zábavnější a hůře se hledají výmluvy, když se nám nechce, ale existují i další důvody…

Bezpečnost i zábava bez hranic

Jak říká David Huf, hlavní výhodou je větší bezpečnost sportování jak ve fitness centru, tak venku v přírodě. Zároveň je velmi přínosné, když je sportovní dvojice zároveň dvojicí milostnou. Společné sportování zpestří společné trávení volného času. Jsou sporty, kde vůbec nezáleží na individuálních dispozicích, a tudíž není limitem ani rozdílná kondice; jedná se například o sportovní lezení, sjezdové lyžování, trecking, golf, jezdectví, inline atd.

Ve dvou se to lépe táhne

Důležitá je vzájemná motivace zejména při sparingovém tréningu (fitness, běh), kdy si partneři vzájemně pomáhají, podporují se a hecují se. Partnerská podpora je rovněž důležitá při dodržování jídelníčku. Pokud se sejde dvojice či skupinka se stejným cílem a motivací, nic nebrání dodržení cílů. Výkon jednotlivců v rámci páru (skupiny) je mnohdy výrazně lepší, a to jak v případě vyššího výdeje energie, tak i motivace.

Jak se připravit na sportovní styl života

„Nejprve bych doporučil, aby každý absolvoval diagnostické vyšetření (zjištění rozložení tělesných hmot a vody), na jehož základě je stanovena optimální úroveň příjmu a výdeje energie pro zdravé hubnutí,“ říká Huf. Společně si sportovní partneři mohou připravovat i stravu nebo absolvovat aerobní trénink (běh, kolo, rotoped, spinning…). Jak dále radí David Huf, ve dvou se dá absolvovat i silový trénink formou oblíbených a zdraví prospěšných lekcí ve skupinkách s trenérem (TRX, Flowin, Power bags, kruhový trénink).

Je i sex sport?

Trenér Huf tvrdí, že může být. Sex totiž souvisí s kondicí, nemůžeme ho ale považovat za náhradu sportu. „Sex má s pravidelným tréninkem společné to, že je výborným prostředkem na zvyšování hladiny důležitých hormonů a enzymových procesů, nezbytných pro bezvadné fungování organismu,“ dodává Huf. Spokojení, sebevědomí lidé, kteří se cítí fit, mají také mnohem lepší sexuální apetit a libido. Kvalitní sex je ale spíše vynikajícím relaxem, než samostatným tréninkem za účelem zvyšování kondice a výdeje energie.

Co říci závěrem?

David Huf říká: „Změnu v životním stylu a sport ve dvojicích či skupinkách mohu jen doporučit! Je to příjemná změna, rozvíjí se a upevňuje nejen fyzická kondice a zdraví, ale také vzájemná komunikace a sociální vazby.“ My vám doporučujeme navštívit stránky www.activia.cz, kde vám odborníci společně s Davidem Hufem sestaví váš osobní Activia plán, díky kterému se již brzo budete cítit lépe a i vaše krása se znásobí.