Podle posledních statistik až skoro 50 % dospělých má nedostatek spánku – což znamená, že spí méně než 6 hodin denně. Ráno tak vstáváme omámeni, neradi, bez energie a vratce se ploužíme do práce, kde se teprve jakžtakž probudíme k životu. Právě takový styl spánku pak může způsobit nárůst tělesné hmotnosti. Jestliže se snažíte zhubnout, pak rozhodně myslete na to, že je lepší spát denně více než 7 hodin. Máme pro vás hned 6 důvodů, proč začít více spát. Co dokáže dostatek spánku?

Zastaví noční nájezdy na lednici

Čím déle jste v noci vzhůru, tím větší je pravděpodobnost, že zkonzumujete kalorie, které vaše tělo už vůbec nepotřebuje. Podle amerických výzkumů ti, kteří jsou vzhůru v období od 23:00 do 4:00 do rána, snědí až o 550 kcal za den více než ti, kteří v tu dobu spokojeně spí v posteli.

Pomůže spálit více kalorií

Po vydatném spánku budete mít nejen více energie na cvičení, ale vaše tělo začne spalovat energii i tehdy, když nebudete cvičit. Probudíte totiž k životu bazální metabolismus a spálíte zhruba o 15-20 % více kalorií než nespavci.

Zbavuje tuku

I když budete mít naprosto stejný jídelníček jako třeba vaše kamarádka nebo sestra, jestliže nebudete dostatečně spát, tak se jen těžko zbavíte přebytečného tuku.

Nakoupíte míň

Jedno zásadní pravidlo je, že byste neměli chodit nakupovat hladoví nebo vyčerpaní. Podle studie publikované v americkém časopise Obesity koupili vyčerpaní a nevyspalí lidé téměř o 1 300 kcal víc než ti dobře odpočatí. A hlad v tom nehrál žádnou roli – účastníci výzkumu totiž dostali před nájezdem obchodu dostatečně najíst.

Zmenší porce

Ve švédské studii byli odpočatí a spánkově deprivovaní lidé požádáni, aby určili ideální velikost jedné porce denního jídla. Na svůj digitální talíř si unavení lidé naložili zhruba o 50 kcal více než vyspaní účastníci.

Udržuje mozek v pozoru

Lidský mozek funguje jinak, když je unavený, a jinak, když má dostatek spánku. Unavený mozek snižuje svoji aktivitu a energii chce získat právě z jídla. A proto má unavený člověk větší tendenci se přejídat.