Přejete si lyže Allmountain, slalomové nebo je libo raději obřačky? Nabídka na trhu je tak široká, že se v ní zvlášť rekreační sportovci pomalu přestávají orientovat. Jaké lyže tedy zvolit? Zdaleka totiž nezáleží jen na vaší výšce, ale i na jezdeckých schopnostech.

Allround

Pokud patříte mezi začátečnice nebo skutečně rekreační lyžařky, pak ani dál nečtěte a zvolte lyže značené jako Allround. Jdou ideální na upravené sjezdovky, a to právě pro začátečníky a mírně pokročilé. Délku lyží volte podle vaší zdatnosti – pokud na lyžích začínáte, vybírejte cca o 15 až 20 cm kratší, než měříte. Pokud jste lehce pokročilá, pak volte o 10 až 15 cm kratší lyže než je vaše výška.

Allmountain

Jde o poměrně univerzální lyže, které se hodí na běžné sjezdovky, stejně jako i na méně upravený terén. Tento typ je mezi lyžaři velmi oblíbený, jsou totiž o kousek širší než Allround, takže se uplatní i v horších sněhových podmínkách. Při jejich výběru platí – lyže volte podle vaší výšky, a to tak, aby vám dosahovaly k nosu. Přibližně by tedy měly být cca o 15 cm kratší. Doporučují se pro středně pokročilé lyžaře.

Slalomové lyže

Pokud patříte mezi zdatnější sportovkyně, pak můžete zkusit slalomové lyže. Můžete si s nimi dovolit rychlejší jízdu, stejně jako kratší a ostřejší oblouky. Dosáhnout na nich můžete rychlosti až 50 km/hod. Slalomové lyže mají velké vykrojení, a pokud se pro ně rozhodnete, vždy byste je měla volit cca o 20 cm kratší, než je výška vaší postavy. Existují i extra krátké varianty těchto lyží, které se hodí pro velmi zdatné sportovkyně.

Obřačky

Tento druh lyží rozhodně není pro začátečníky. Ne jejich zvládnutí je třeba dobrá fyzička i zkušenost s lyžováním. Můžete na nich totiž dosáhnout vysokých rychlostí, a to i 70 km/hod. Jsou ideální pro ty, kteří mají rádi dlouhý oblouk a přímo ďábelskou jízdu. Tyto lyže mohou být naopak vyšší než je vaše postava, a to přibližně o 5 cm. U velmi zdatných lyžařů i o 10 cm.

Crosscarver

Další lyže, které jsou vhodné pro zdatné sportovkyně. Jsou ideální pro upravené i neupravené sjezdovky a pro všechny, kdo mají rádi střední a delší oblouk. S těmito lyžemi dosáhnete rychlosti až 60 km/hod. a měly by být vždy o 5 až 10 cm kratší, než je vaše postava.

Kafe.cz zjistilo:

Lyže pro ženy

Na trhu existují i speciální lyže určené pro ženy. Něžnému pohlaví jsou přizpůsobeny jak atraktivnějším designem, tak stylem jízdy, která je na nich volnější a pohodová. Od univerzálních lyží se liší také odlehčeným jádrem a posunem montážním bodem směrem dopředu. Mnohem lépe se tak ženám ovládají. Většinou jsou značeny jako Woman’s anebo Lady Ski.

Tipy Kafe.cz

Blizzard Viva XO8 IQ

Kdo by odolal těmto krásným lyžím! Tento model s allround charakterem je určený pro sportovní a mírně pokročilé lyžařky. Díky plně vybavenému IQ systému vázání a šířkou pod vázáním 72 mm je tato lyže spolehlivým partnerem na všech typech sjezdovek.

Cena: 5 490 Kč (trip-sport.cz)

Atomic Cloud 7

Lyže Atomic Cloud 7 je s vázáním XTL 9 Lady, model 2009 je velmi kvalitně zpracovaná dámská lyže s vynikajícím poměrem cena a kvalita. Dokáže zaujmout neobvyklým designem, se kterým budete na sněhu k nepřehlédnutí!

Cena: 8 090 Kč (levnysport.cz)

Head Lite Thang

Tyto lyže z kategorie Allround patří – alespoň podle výrobce – k těm nejhezčím dámským na trhu. Jsou extrémně lehké, snadno ovladatelné a hodí se pro ženy, které mají rády zábavu a dobrý sport.

Cena: 7 490 Kč (lyze.cx)