Pod pojmem sexuální abstinence si asi každá z nás představí určitou cudnost, stydlivost nebo zdrženlivost. Jednoduše řečeno – vědomé vyhýbání se něčemu, co je pro nás přitom ale naprosto přirozené, čeho jsme navíc schopny a máme pro to i dostatečnou motivaci.

Nahromaděná sexuální energie v duchovním světě

Důvodů, proč si odpíráme sex, může být mnoho. Žijeme ve století, kdy už dávno odzvonilo takovým tradicím, jako například žádný sex před manželstvím a podobně. Dnes už je panenství odstaveno na vedlejší kolej, ale sexuální zdrženlivost je přesto na místě – především co se týče pohlavních chorob jako například AIDS. Dobrovolná sexuální abstinence může mít hodně společného i s náboženstvím – celibát katolických knězů a jeptišek nebo asketismus v mnoha buddhistických školách. Důvodem pro odmítání sexuálních radovánek je v tomto případě fakt, že nahromaděná sexuální energie může být převedena na energii duchovní.

Nedostatek sexu může vyvolat psychické i fyzické poruchy

Pokud jste průměrná žena v dnešním průměrném světě, jistě si uvědomujete, že i v současné době se dostáváme do situací, kdy je člověk nucen ke korigování svého sexuálního chování. Například někteří rodiče vyžadují od dětí, aby potlačovaly svá sexuální přání a potřeby, protože opačné chování se jim zdá nevhodné. Absence sexuálního života se tak nějak očekává i od starších a osaměle žijících lidí, například v domovech důchodců. Sexuální kontakt je zakázán i ve věznicích. Názory na tato fakta se různí, ale nevyvratitelné je, že na konci toho všeho najdeme děsivé konstatování – nucená sexuální zdrženlivost může vyvolat tělesné i psychické poruchy.

Co vede k sexuální abstinenci

K sexuální abstinenci dochází velmi často po úmrtí milovaného partnera nebo dítěte, sourozence či jiného blízkého příbuzného. Důvodem sexuální zdrženlivosti může být také vážná choroba vašeho partnera. Ale nesmíme zapomínat, že i obyčejné nemoci nebo těhotenství mají negativní vliv na sexuální apetit. Chuť na erotiku snižují samozřejmě i stresové situace jako rozchody, zkoušky a další životní krize. V takových případech se ale naštěstí většinou jedná jen o přechodnou fázi, po které obvykle následuje období velmi intenzivního sexuálního dovádění.