Opomíjený

Od dob, kdy se slavné hollywoodské krásky zaprodaly prazvláštním nabídkám a natočily sérii videí se cvičením, které vám zaručí stejně božskou postavu, uplynuly už desítky let. U nás s kazetami s lekcemi aerobiku laškoval zpěvák Jiří Korn (70), za velkou louží si tento "trend" nenechaly proplout mezi prsty takové hvězdy jako modelky Cindy Crawford (53) nebo Claudia Schiffer (49), zpěvačka Cher (73) nebo herečky Suzanne Sommers (73) a nestárnoucí Jane Fonda (82).

Poslední zmiňovaná je nekorunovanou královnou cvičebních videokazet. K aerobiku ji přivedla nevlastní matka, se kterou nafotila knihu Jane Fonda´s workout book. Měla spoustu fanynek, ale i kritiků, kteří jí vyčítali, že působí strojeně a mnohem více času než v posilovně strávila na klinice plastické chirurgie.

Silový trénink byl v osmdesátých a devadesátých letech na samém chvostu oblíbenosti a je to sotva pár let, co ženy pomalu přijímají fakt, že dřepy s olympijskou činkou z nich mužatku neudělají. Na to, aby se žena po pár opakováních proměnila v Pepka námořníka, nemá stavěné tělo a nebude-li užívat podpůrné doplňky, mužské postavy nedosáhne. Jen vystoupí hluboké svaly a tělo dostane atletické tvary, které budou na první pohled budit dojem zdraví a úcty k tělu.

Efektní

V posilovně se jen málokdy vidí žena, která by zvedala činky a potila se při cvičení s vlastní vahou. Většina z nich běhá, navštěvuje hodiny spinningu nebo řádí na trampolínách. Věří, že čím zběsilejší pohyb, tím větší efekt. To ale platí jen dočasně a silovému tréninku se takové tempo nikdy nevyrovná.

Základem je dřep, mrtvý tah a benchpress. Může se to zdát příliš jednoduché a strohé, ale zdaleka ne každý zvládá techniku, která zaručí bezpečí při provádění cviku a hlavně maximální efekt. Důraz na správný postup je pro člověka často složitější než samotný cvik. Ten, kdo tento základ perfektně ovládá, může se zaměřit na bicepsy, tricepsy a shyby.

I u silového tréninku je ale jedno výzamné ALE. Bez dobře nastaveného jídelníčku se výsledky budou toulat. Dobrou zprávou je, že ohromný výdej energie budete muset nabrat zpátky, a tak si s chutí pochutnáte na škrobové zelenině, oříšcích, vejcích a masu.

Překážka

Pokud jste po činkách nesáhla ve dvaceti, s přibývajícím věkem o ně ani nezavadíte pohledem. Při silovém tréninku, kdy dbáte na techniku, aktivování svalů a správné dýchání, získává cvičení zcela jiný rozměr. Velice snadno při něm posílíte hluboké svalstvo a zlepšíte zdraví.

  • Trable s otěhotněním
  • Problémy při donošení dětí
  • Inkontinence
  • Bolesti zad a kloubů
  • Svalové křeče
  • Chronické onemocnění cest dýchacích
  • Mírnění cukrovky a hypertenze

Inspirujte se u herečky Halle Berry (53), která ze sebe dokázala po padesátce vykřesat maximum. Propadla cvičení a pyšní se úchvatnou postavou. Je důkazem, že muži se radši otočí za sošnou a na první pohled zdravou padesátkou a od vychrtlé pětadvacítky s břichem měkkým jako obláček a beztvarým pozadím s chutí odvrátí zrak.