Rýže je velmi oblíbenou a často připravovanou potravinou. Nejvíce se používá jako příloha, je ale i součástí mnoha hlavních jídel, může být i chutným sladkým dezertem.
Šéfkuchař Radek Šubrt, který pro gastroportál Milujivareni.cz připravuje kuchařská videa, má rýži velmi rád.
„Rýže je jedna z nejlepších ingrediencí, můžete z ní připravit neskutečné množství různých jídel. Správně uvařit rýži není ani příliš složité, chce to skutečně jen dodržet základní postup a nic neuspěchat,“ řekl před natáčením videa s návodem na opravdu profesionální vaření rýže. A proč ji dělat na cibulce? A víte, že je dobré pak hrnec přikrýt utěrkou?
Podívejte se na video, kde vás Radek Šubrt naučí dělat opravdu sypkou rýži.
Rýže by ve vašem jídelníčku chybět neměla, protože obsahuje mnoho látek, které lidský organismus potřebuje. Je velmi bohatá na sacharidy, vitamíny A, B12, C a D, je v ní značné množství sodíku a draslíku. Neobsahuje lepek, nejsou po ní alergické reakce a je vhodná i pro diabetiky. Je také dobře stravitelná.
Rýže se začala pěstovat v Číně už před 6 500 lety a do Čech se dostala až v 16. století. Největším producentem rýže je Čína a vývozcem Thajsko. Čím více je rýže bílá, tím má nižší obsah důležitých látek. Zajímají vás další zajímavosti o rýži? Podívejte se na Milujivareni.cz do sekce Zbožíznalství. Najdete tam spoustu zajímavostí i o jiných surovinách od ovoce až po zeleninu.
Pokud jste špatně odhadli množství a rýže uvařili mnoho, nemusíte ji vyhazovat. Dobře uvařená rýže vydrží v uzavřené dóze v chladničce i několik dnů. Nebo pokud jste v kuchyni něco pokazili, na Milujivareni.cz v sekci Kuchařův rádce najdete tipy a vychytávky, jak co opravit.
Ve spolupráci s gastro portálem Milujivareni.cz máme pro vás zajímavé tři recepty, co udělat z rýže.
Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 35 minut
1 ks Cibule
150 g Fazole bílé sterilované
150 g Hrášek
50 g Máslo čerstvé
0,25 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Roketa
400 g Rýže Arborio
0,5 kávová lžička Sůl
75 g Sýr Gorgonzola
60 g Sýr Parmezán
2 polévková lžíce Víno bílé
1 l Vývar zeleninový
Postup přípravy receptu:
1. Mražený hrášek dáme rozmrazit, potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.
2. Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.
3. Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.
4. Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.
Máme pro vás i videorecept na toto rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi.
Louisianské kuře s rýží
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 50 minut
1 ks Cibule
2 ks Chilli papričky
1300 g Kuře
2 polévková lžíce Olej rostlinný
20 ks Olivy
1 ks Paprika červená
1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
1 ks Paprika zelená
1 ks Paprika žlutá
0,25 kávová lžička Pepř cayenský
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
500 g Rajčata
500 g Rýže
2 kávová lžička Sůl
1 kávová lžička Tabasco
2 l voda pitná
1000 ml Vývar drůbeží
Postup přípravy:
1. Střední kuře dobře omyjeme, osušíme, částečně vykostíme a rozdělíme na 8 porcí. Z paprik a chilli papriček odstraníme stopky a semena, papriky nakrájíme na větší kusy, papričky nadrobno posekáme. V hrnci s vařící vodou spaříme na půl minuty rajčata, pak je oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostky. Velkou cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme.
2. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme olej. Porce kuřete osolíme, lehce poprášíme cayenským pepřem a opepříme. Potom je opečeme po obou stranách po 5 minutách do zlatohněda a přendáme je na talíř. Ve výpeku pak 4 minuty restujeme papriky, hotové je vyndáme z pánve a odložíme. Pak na pánvi necháme zesklovatět cibuli, přidáme papričky, rajčata, bílou dlouhozrnnou rýži, mletou papriku s 1,5 lžičky soli a za stálého míchání vše 2 minuty opékáme.
3. Směs na pánvi pak zalijeme horkým drůbežím vývarem, 10 minut při nižší teplotě povaříme, vložíme kuře s paprikami, přikryjeme a asi 20 minut dusíme do změknutí rýže.
4. Porce na talíři ozdobíme rozčtvrcenými vypeckovanými olivami a pokapeme tabascem.
Raději videorecept? Máme pro vás i videorecept na Louisianské kuře
Čokoládový rýžový pudink – milují ho děti
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
300 g Cukr krupice
50 g Čokoláda hořká
1 polévková lžíce Kakao
900 ml Mléko plnotučné
500 g Rýže loupaná
1 kávová lžička Sůl
6 ks Vaječný žloutek slepičí
2 l Voda pitná
Postup receptu:
1. Do kastrolu vlijeme 2 l vody, uvedeme do varu a vsypeme propláchnutou rýži. Osolíme a pod pokličkou povaříme 10 minut. Potom rýži scedíme.
2. V kastrůlku zahřejeme mléko s kakaem k varu, přidáme rýži a vaříme bez pokličky asi 30 minut doměkka. Přidáme cukr, promícháme, odstavíme z plotny a ihned vmícháme žloutky.
3. Rýži rozdělíme do misek, uhladíme a posypeme nastrouhanou čokoládou.
4. Pudink podáváme vychlazený.
Máte raději videorecept? Máme pro vás i videorecept, jak udělat tento čokoládový rýžový pudink.
A tip na konec. Pokud chcete rýži vybírat podle obsahu zdraví prospěšných látek, pak kupujte tu, která je tmavší – zářivě bílá rýže byla tak pečlivě vyčištěná, že důležitých látek obsahuje poměrně málo. A jestli pořád nevíte, co uvařit k večeři, jděte na Milujivareni.cz, najdete tam přes 50 000 receptů, určitě tam nějakou inspiraci najdete.