Výzkum výživové poruchy zvané ortorexie je zatím v plenkách a nesnadno se diagnostikuje. Jedinci, kteří jí trpí, jen těžko sami přijdou k lékaři se slovy: "Víte, paní doktorko, já myslím, že jím až moc zdravě." Ortorektik je přesvědčen, že pečlivou selekcí konzumovaných potravin dělá maximum pro své zdraví a svůj problém si neuvědomuje.

Co je vlastně na ortorexii špatného? Uveďme si příklad: Mladá dívka po vzoru vysportovaných krásek z Instagramu začne jíst více bílkovin a připravovat si smoothie, protože to samozvané fitness trenérky nejvíc doporučují. Po čase už nejí nic jiného než bílky a zeleninové šťávy. Je unavená, podrážděná, pohublá a trpí anémií. Když na návštěvě u kamarády sezobne několik kuliček hroznového vína, ještě dva dny si vyčítá, že snědla tolik cukru. Cítíte, že něco není v pořádku?

Možná i vy sami máte k ortorexii náběh nebo znáte někoho ve svém okolí, kdo jí trpí. Zde je osm častých příznaků, podle nichž tuto poruchu snáze odhalíte:

1. Jste posedlí kvalitou jídla

Všechno začíná nevinnou selektivností jídla. Dáte se na veganství, vitariánství, makrobiotiku, případně nevstrčíte do pusy nic, co není "bio". Ostatní potraviny jsou pro vás jedem a raději byste umřeli hlady, než abyste jimi zatížili svůj trávicí systém.

2. Pronásleduje vás strach z nemocí

Nezdravé potraviny konzumované ve velkém se mohou podílet na rozvoji některých závažných onemocnění. Mozek ortorektika si to však dá do přímé spojitosti a věří, že kousek vepřového k večeři rovná se rakovina během týdne. Ortorexii často provázejí úzkostné stavy a nezdravý strach z civilizačních chorob.

3. Vynecháváte celé skupiny potravin

Namísto vyvážené stravy volíte stravu jednostrannou. Za nepřípustné považujete všechno, co se v médiích obvykle nejvíce démonizuje - třeba vyřadíte všechny potraviny obsahující tuky, veškeré mléčné výrobky nebo úplně vyloučíte sacharidy.

4. Zhubnete, aniž se o to snažíte

K ortorexii vás narozdíl od anorexie nepřivede touha po zhubnutí. Přesto ale začnete ztrácet na váze, a to až povážlivě. Selektivní strava s nedostatkem sacharidů může vést k podvýživě a úbytku svalové hmoty, i když právě tu se snažíte nahnat bílkovinami a hodinami v posilovně.

5. Paradoxně se vzdáváte i zdraví prospěšných potravin

Některé fitness modelky doporučují ke snídani omeletu z bílků. Bílky jsou totiž podle nich zdravější než žloutky, takže žloutky se vylejí do odpadu, ačkoli obsahují cenné látky, kterými by náš organismus také nepohrdnul. Jiní lidé zase věří, že sladké ovoce je nezdravé, protože obsahuje cukr. Přitom jde o nejpřirozenější lidskou stravu, plnou důležitých vitamínů, minerálů a antioxidantů.

6. Neustále myslíte na jídlo

Plánování jídelníčku a výběr správných potravin zaměstnává ortorektika více než cokoli jiného. Jiné aktivity jsou upozaděny, společenský život vázne, na prvním místě je studium obsahu vitamínů v potravinách, vyhledávání informací o přídavných látkách a shromažďování vhodných receptů.

7. Začínáte mít zdravotní problémy

Kromě úzkostných stavů a pocitů viny se mohou objevit i komplikace tělesné. Nejčastěji je to únava až vyčerpání, anémie a nízký srdeční rytmus, objevit se ale můžou i poruchy zažívání, hormonální dysbalance nebo porucha zrání a tvorby kostní hmoty. Touha po zdravém stravování tak paradoxně může končit nemocemi a vážným ohrožením zdraví.