Váha letí vzhůru

Lidstvo tloustne a leniví. To je fakt, o kterém nemá cenu diskutovat. Statistiky totiž mluví jasně. I mezi teenagery a dětmi strmě přibývá těch, kteří nosí kolem pasu bytelnou pneumatiku a krk jim hyzdí mohutný podbradek. Jediný pohyb je mezi rychlým občerstvením, gaučem a televizí. Počet lidí, kteří ročně zemřou na kardiovaskulární onemocnění způsobená špatným zdravotním stylem, dosahuje alarmující hranice 11 milionů lidí. To je o třetinu více než démonizované kouření.

Co se v mládí naučíš

Je důležité vštípit dětem smysl pro pohyb a zdravou stravu. Servírovat dušenou brokolici s povařeným plátkem libového krůtího nebude mít efekt, hřích není na škodu, ale vždy se musí umět vyvážit právě zdravým přístupem k životu - při pohybu i na talíři.

V dospělosti se stravovací návyky mění jen velmi obtížně. Nehledě na to, že uvědomění si vlastních chyb je často mnohem těžší.

Zdraví vpřed

Obezita začíná u každého jedince na jiných hodnotách, i BMI může být zavádějící. Stačí letmý pohled na postavu a zarudlé tváře po dobíhání autobusu a hned je jasné, že tělo nefunguje správně. Kily navíc si lidé zadělávají na závažné zdravotní problémy a vleklé nemoci, které jsou často doživotní.

  • Vysoká hladina cholesterolu a krevního tlaku vedoucí k poruchám srdečního rytmu, embolii, infarktu myokardu nebo mozkové příhodě
  • Cukrovka, nedostatečná funkce slinivky, poruchy metabolismu
  • Nádorová onemocnění (muži trpí více na rakovinu konečníku a prostaty, ženy mají zasažené vaječníky a dělohu)
  • Dna, bolest kloubů, artróza
  • Dýchací potíže způsobené tlakem podkožního tuku na plíce
  • Spánková apnoe, chrápání, krátkodobé zástavy dechu, dlouhodobá únava
  • Anovulace (neuvolnění vajíčka z vaječníku), preeklampsie, problémy při otěhotnění, poruchy erekce
  • Zažívací potíže a chronické záněty žlučníku
  • Vizuální problémy - nápor na kůži, celulitida, strie, zavodnění, potíže s hojením, akné, ekzémy
  • Psychický tlak - deprese, ztráta sebevědomí, posměch, výčitky

Jedna z mála

Sarah Lynnie byla zamilovaná až po uši. Bohužel nebyl jejím vyvolený muž, ale stánek rychlého občerstvení, který pro ni představoval jediné místo na světě, kde mohla ukojit neklid na duši. I když ji rodina a přátelé měli rádi, vnímala, že přibývá činností, kterých se nemůže účastnit nebo jsou pro ni fyzicky příliš náročné. Jednoho dne udělala obžerství přítrž a zatoužila po změně.

Kombinace pohybu a zdravého jídelníčku byla jedinou cestou ze začarovaného kruhu, ale bez příkras přiznává, že ze začátku trpěla jako zvíře. Tělo odporovalo, neznalo únavu z dlouhé chůze nebo indiánského běhu, zažívání bojovalo s novými chutěmi a zoufale volalo po smažené klasice. Když se ale objevily první výsledky, zmizelo pár kil, zlepšila se kvalita vlasů, zmírnilo se akné, nohy přestaly otékat a konečně si mohla dopřát kvalitní a dlouhý spánek, věděla, že už není cesty zpět a svůj život dovede k dokonalosti.

Za 50 týdnů přísného režimu shodila neuvěřitelných 140 liber. O více než 60 kilogramů lehčí sbírá fanoušky na sociálních sítích a ukazuje, že změna začíná v hlavě. Bez pozlátka se dělí o všechny strasti, které ji na cestě za vysněnou postavou potkaly. Na fantastickou proměnu, která se neprojevila jen na objemu boků, ale i v obličeji, se podívejte do galerie.