Správný postup samovyšetření prsou se časem pro vás stane rutinní záležitostí. Pravidelné samovyšetření prsou a znalost příznaků rakoviny prsu jsou v procesu včasné diagnostiky a léčby naprosto zásadní. Pojďte se s námi optimální postup samovyšetření naučit.

1. Postavte se před zrcadlo a vizuálně si obě prsa zkontrolujte.

Všímejte si jejich tvaru, velikosti, souměrnosti. Zvedněte ruce nad hlavu a prohlédněte si je v této poloze znovu. Zaměřte se na bradavky, zda je jejich okolí čisté a bez známky výtoků. Dále zkontrolujte tvar bradavek (změna polohy, tvaru, vpáčení bradavky) a prsního dvorce. Velmi důležitá je kontrola kůže prsou, zda není na některém místě kůže vtažená, zesílená, nebo nemá důlky – tzv. „pomerančová“ kůže. Pozor také na další změny kůže, jako například vyrážka podobná ekzému. Zkontrolujte podpaží a případný otok v podpažní jamce nebo jeho okolí.

Tip: Samovyšetření provádějte po osprchování teplou vodou, pokožka tak bude uvolněná a vláčná.

Mezi varovné příznaky onkologického onemocnění prsou patří zejména samovolný výtok z bradavky (krev, hnis), který může být příznakem toho, že rakovinné buňky vystlaly mléčné kanálky za bradavkou. Dále změny ve struktuře kůže prsou, vtažení kůže může být způsobeno bulkou v prsu, která vtáhne tkáň a pokožku dovnitř. Stejně tak vzhled „pomerančové“ kůže nebo zesílení prsní tkáně může být známkou ucpání lymfatických cév, které odvádějí odpadní látky z těla.

2. Nyní přistupte k samovyšetření pohmatem.

Nejlépe třemi prsty naplocho, které přiložíte na kůži a krouživými pohyby místo prohmatáte. Vyšetření pohmatem provádějte vždy opačnou rukou, levou rukou vyšetřujte pravé prso a naopak. Nejdříve na povrchu a potom stejným krouživým pohybem trošku hlouběji. Tímto způsobem prohmatejte nejen celá prsa, ale také místo od klíční kosti směrem do podpaží až k podprsenkové linii. Všímejte si nerovností prsou na jejich povrchu a uvnitř prsní tkáně. Na závěr vezměte obě prsa do dlaní a promněte je.

  • Samovyšetření prsou není záležitostí pouze žen. Rakovinou prsní žlázy mohou onemocnět i muži.
  • Vyšetřujte svá prsa pravidelně každý měsíc, nejlépe pátý až desátý den menstruačního cyklu. Pokud menstruaci nemáte, vyberte si jakýkoliv den v měsíci.
  • Vyšetřujte každý měsíc, špatný způsob samovyšetření neexistuje, důležité je si na ně sáhnout.
  • Podle statistických údajů je rakovina prsu nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním u žen.
  • Ročně je v České republice zjištěno téměř 5 000 nových případů.
  • Nejčastější výskyt je u žen mezi 50. a 60. rokem života.
  • Ženy mezi 20.–45. rokem života by měly být vyšetřeny jednou ročně gynekologem při preventivní gynekologické prohlídce.
  • Využijte možnosti mamografického vyšetření. Pro ženy od 45 let je toto vyšetření hrazeno jednou za dva roky ze všeobecného zdravotního pojištění.