Protože nám do redakce přišla pozvánka s nabídkou této speciální masáže, rozhodla jsem se, že její blahodárné účinky vyzkouším na vlastní kůži. Neváhala jsem a hned se objednala. Další den mě čekalo příjemně strávené dopoledne, které si určitě ještě mockrát zopakuji. Při pří-chodu mě přivítali v hezkém a příjemném prostředí salonu a nabídli mi horký bylinkový čaj, který nejen že zahájil celý obřad této procedury, ale v nepříznivém počasí i příjemně zahřál.

Vypij si čaj – a hurá do deky!

Následoval krátký pohovor s masérkou, která za tímto účelem zjistila, jak má masáž koncipo-vat – zajímalo ji, co člověka bolí, jestli je nějak nemocný nebo trpí alergií. Vše jsme akorát stihly, než jsem dopila šálek s čajem. Pak už jsem se mohla jen uvolnit a nechat své tělo hýč-kat. Masáž se provádí v teplých místnostech, kdy je klient dobře zabalen v dekách a ručnících. Vždy je pouze odhalena část těla, na které se pracuje.

Oleje vás uvolní na těle i na mysli

K rytmické masáži se používají různé esenciální oleje. Vedle jojobového, také třeba olej heř-mánkový, majoránkový a mnoho dalších. Všechny krásně voní, a tím příjemně uvolňují i vaši mysl. Na těle poté vytvoří ochranný film, který vydrží i několik hodin po masáži, navíc zane-chá pokožku hladkou a pružnou. Pro své aroma a léčebné účinky je každý z nich vhodný na určitý druh zdravotních komplikací. Oleje tedy, stejně jako druh masáže, se volí a aplikují na základě konkrétních zdravotních potíží klienta.

Žádná bolest, jenom pohoda

Nemasíruje se jen část, ale vždy celé tělo (záda, krk, nohy, ruce) – a právě v tom také spočívá největší výhoda této masáže. Praktikuje se ale také izolovaně v jednotlivých částech – tj. na-příklad v oblasti hlavy, hrudníku, břicha, beder nebo chodidel. Rytmicita je založena na jem-ném, pravidelném pohybu. Žádné bolesti ani silného působení na svaly se proto člověk nemusí bát.

Masáž pro všechny

Tato masáž se doporučuje všem, bez ohledu na věk či postavu. Jejím primárním efektem je uvolnění od civilizačních zdravotních neduhů, chronických syndromů, bolestí hlavy, zad, sva-lových tenzí, menstruačních bolestí, vysokého krevního tlaku, studených končetin, dýchacích a zažívacích potíží, depresí, nespavosti, stresu, poruch pozornosti a dalších neduhů. Mně osobně tato masáž velmi prospěla. Nemyslím jen fyzicky, ale také po psychické stránce. Tato technika totiž eliminuje problémy nervového, nebo psychického původu a přináší tak uvolnění a harmonizuje emocionální stránku, která klientovi pomáhá čelit stresům každodenního života. Po každé masáži je nakonec ponechán čas na oddych, který je velmi důležitý a pomůže vám vstřebat veškerou energii.

Kafe.cz zjistilo

Metoda rytmické masáže není v Čechách příliš známá, přesto se v západní Evropě a USA těší již mnoho let velké popularitě. Ve 20. letech ji jako první začaly praktikovat lékařky Ita Wegmann a Margarethe Hauschka na 1. antroposofické klinice ve Švýcarsku. Vychází z antroposofie, což je filozofický směr založený Rudolfem Steinerem. Podle něj v člověku cirkuluje životní energie, která, když je volná a nic jí nepřekáží, umožní, že se člověk těší zdraví a cítí se dobře. Jakmile je ale cirkulace energie zablokována, dochází ke zdravotním potížím. Rytmická masáž zmiňovanou cirkulaci podporuje, a tím nás zbavuje nerovnováhy a pomáhá nám zvládat každodenní zátěž.

Tip Kafe.cz

Kam jít na rytmickou masáž?

Praha

Kristýna Heřmánková
Terapeutka s certifikátem pro rytmickou a sportovní masáž.
tel.: +420 775 584 485, kristyna.terapea@centrum.cz

Zlín

Masáže ve Zlíně
www.masazevezline.cz