Bez krému ani ránu

Ochrana před sluncem je nutná při každém pobytu na venku. V exotických destinacích si kůže zaslouží ten nejvyšší faktor, ale na jihu Evropy nebo doma na dvorku u bazénu si můžete dovolit menší experiment a "padesátku" vyměnit za nižší ochranu. Pokožka bude v bezpečí, ale zároveň paprsky proniknou blíž a o poznání rychleji. Po každém svlažení ve vodě aplikujte krém znovu.

UV faktor 15 je naprosté minimum, abyste se nevystavovali nebezpečnému záření jen tak. Nikdy ale nezapomínejte ošetřit citlivá místa na těle a partie blízko sliznic - rty, ušní boltce, špičku nosu, oblast kolem očí nebo prsní dvorce (opalujete-li se bez horního dílu plavek).

Pevné základy

Nejdete-li na slunce letos poprvé a vaše kůže nepřipomíná kostku taveného sýru, můžete krémy nahradit přírodními oleji, které přitáhnou sluneční paprsky a zároveň díky přirozenému ochrannému filmu, který vytvoří, nedovolí slunci popálit vás. Nanášejte je těsně před pobytem na přímém slunci a smývejte jemným mýdlovým odvarem.

  • Olivový olej
  • Kokosový olej
  • Avokádový olej
  • Sezamový olej
  • Mrkvový olej
  • Malinový olej

V pohybu

Grilovací verze: Je-li plážová deka vaše neměnné stanoviště, osvojte si pravidla pro správné opalování. Každých patnáct minut se otočte - záda, pravý bok, břicho, levý bok. Nohy i ruce rozhoďte do prostoru, aby vám nezůstaly vypálené fleky nebo stinná místa. I když to dermatologové důrazně nedoporučují, nejvíce slunečních paprsků nachytáte právě mezi desátou dopolední a čtvrtou odpolední. Se správnou a dostatečnou péčí se nemáte čeho bát a opálení dosáhnete velice rychle.

Pracovní verze: Při pohybu se tělo nastavuje slunci ze všech stran a představuje tak ideální způsob, jak se velmi rychle a téměř nevědomky opálit. A je jedno, jestli jste uprostřed volejbalového zápasu nebo sprintujete za sekačkou na trávu.

A co dál?

Západem slunce cesta za rychlým opálením nekončí. Zkontrolujte stav pokožky. Spálená místa ošetřete chladivým krémem a celé tělo natřete mlékem s pečujícím výtažkem z aloe vera.

Lišácké triky

  • Bez plavek - v bikinách se sluneční paprsky nejvíce opírají do linií mezi oblečením a holou kůží a vznikají spáleniny
  • Pohoda na lehátku - voda velmi dobře odráží slunce, na nafukovací matraci plující na hladině se opálíte cobydup
  • Bez šupinek - samo opálení i všechny pečující přípravky se nejlépe udrží na dobře ošetřené pokožce - nezapomínejte na peeling
  • Oklikou - podpořte přirozené opálení návštěvou solária nebo speciálními nástřiky, které prohloubí barvu a dočasně vám vyčarují karamelovou pokožku