Zhubnout můžete i s pomocí jógy. Další způsoby zdravého hubnutí najdete v galerii.

Pro dnešního člověka není snadné žít přítomností, netrápit se minulými chybami a nestrachovat se, co bude zítra. Vám se to daří?

Snažím se. Jóga mě naučila soustředit se na to, co právě dělám, ať je to práce, nebo třeba jídlo.

Nejste v naší českomoravské kotlině určitě sama, kdo den začíná Pozdravem slunci a uléhá s Pozdravem měsíci. Proč je podle vás dnes jóga tak populární i v zemi Frištenského, Tyrše, Pláničky nebo Navrátilové?

Protože jóga není jen, nebo hlavně, sport. Pro ty, kdo jí propadnou, je to životní styl. Žijeme dnes strašně rychle a překotně. Jóga přináší zklidnění, které mnozí z nás nutně potřebují. To je asi ten nejvýznamnější důvod, proč máme na kurzech plno, proč lidé za jógou jezdí do Svaté Kateřiny, proč cvičí doma…

Právě - není jednou z podstatných výhod jógy i „praktičnost“? Nepotřebujete na její provozování hřiště, nářadí, výstroj, partnery… Cvičit můžete téměř kdekoli a kdykoli…

Musíte ale samozřejmě vědět JAK. Základy je lepší si osvojit pod dohledem lektora. Doma pak můžete cvičit třeba podle DVD. Sama jsem natočila asi čtyři. To je dobré hlavně pro lidi, kteří žijí na malých městech nebo ve vesnicích, kde lekce jógy nejsou snadno dostupné. Dnes existují i portály, kde naleznete velké množství jógových videí.

Zase mají k dispozici tu nejkrásnější tělocvičnu - přírodu.

Máte pravdu. Jóga na pláži rybníka, na horské louce, na pasece v lese má jinou atmosféru než na podlaze. Pokud to počasí dovolí, cvičíme v Kateřině také nejraději venku.

Když posilujete ve fitku s trenérem, vždycky se víc vybičujete. Není to s jógou podobné? Je cvičení bez dohledu a výkladu lektora stejně hodnotné jako s ním?

Nezlobte se, ale zase srovnáváte nesrovnatelné. Řekla bych, že jóga je z 60 procent o tom, co si odcvičíte a hlavně prožijete sami. Za těch 17 let, co jógu učím, jsem poznala mnoho lidí, kterým pravidelné domácí cvičení jógy zásadně ovlivnilo život.

Jsou ohebnější a štíhlejší?

To také. Ale i zdravější. Hodně se v posledních letech věnuji jógové terapii. Měla jsem například klienty s výhřezy plotýnek, kteří už téměř odcházeli do invalidního důchodu, a díky józe se znovu pustili na běžky, vzali do ruky tenisovou raketu, začali znovu žít.

Ti, kteří jógu vášnivě praktikují, hovoří hlavně o jejím spirituálním rozměru.

Pro mnohé je jóga cestou k sobě samému. První dva stupně v Patandžaliho jógasútrách nejsou o ásanách, o jógových pozicích, ale o přístupu k sobě a ke světu.

O tom mluvíte na svých lekcích při cvičení?

Ano, ale nenápadně, protože některé lidi už slovo „duchovno“ vyděsí. Meditace je až vyšší stupeň. Rozhodně to však není tak těžko dosažitelný stav, jak si někteří nezasvěcení představují. Vyzkoušejte si to: Posaďte se pohodlně, tak, aby vám to bylo příjemné. Opřete se třeba zády o stěnu nebo se normálně posaďte na židli.

Nemusíte být v pozici lotosového květu - Padmasana, ale jestli vám překřížené nohy nečiní potíže, je to klasická meditační pozice. Zavřete oči a jen vnímejte tok vašeho dechu. Nechte myšlenky plynout a jen je pozorujte jako divák film. Oprostěte se od své mysli, nechte ji, ať se toulá, kde chce.

Když mám nějaký problém, který probírám pořád dokola a nemůžu najít řešení, používám tuto meditační techniku. Po meditaci mám pocit, že mi někdo sundal těžký batoh z ramen, a moje mysl je jasná.

Já bych možná i v této pozici za chvíli usnula…

Na to je spíš nidra jóga. Takzvaný jógový spánek je vlastně hluboká relaxace, kdy nespíte, pohybujete se na hranici snění a bdění. V tomto stavu se tělo intenzivně regeneruje, víc, než kdybyste si dala odpoledních „dvacet“.

Jóga nidra, hormonální jóga, power jóga, bikram jóga… Jak se v tom má laik vyznat?

Jóga nidra hlubokou relaxací pomáhá lidem zklidnit a harmonizovat nervový systém, což je klíčové v boji proti velkému dnešnímu nepříteli - stresu. Při ní se nepraktikují žádné ásany, jen ležíte na podložce a posloucháte, co říká lektor, který vás udržuje na hranici snění a bdění. V podstatě všechny další moderní styly jógy vycházejí ze základní hathajógy.

Někde jsem četla, že některé druhy jógy mohou i škodit.

Mohou. V nezodpovědných nebo nevědomých rukou je to nebezpečná zbraň. Proto třeba v USA už na to, aby člověk byl lektorem jógy a získal potřebný certifikát, nestačí 200hodinový kurz, ale musíte absolvovat 300 hodin teorie a praxe, kdy chodíte asistovat k certifikovaným lektorům, abyste se naučila, jak klienty správně vést. Myslím, že je to dobře, protože se sama setkávám s tím, že lidé by chtěli být lektory jógy nejraději okamžitě. Takoví „instantní učitelé“ ale mohou způsobit spoustu zla.

Jezdíte na konference po světě, znáte trendy. Nedochází v zahraničí, třeba konkrétně v USA, k poklesu zájmu o jógu? Není i u nás teď víc „in“ běhání?

Ti, kteří zjistili, že jim jóga dělá dobře, u ní přes různé nové módní směry zůstávají. Američané jsou experti ve vymýšlení nejrůznějších superbláznivých aktivit a senzačních novinek, ve kterých jde hlavně o to, aby lidem šikovně vytáhli peníze z kapes. Teď je například v USA hitem helijoga. Je to podobné jako heliskiing. Helikoptérou vás vyvezou na místa, kam byste se jinak nemohla dostat, a tam si v zemi nikoho, vzdáleni od civilizace zacvičíte, a pak letíte zase zpátky.

Nepoškozují takové „marketingové“ praktiky důvěryhodnost jógy? Vždyť ještě nedávno byli její vyznavači vedeni jako trochu podezřelí blouznivci.

Za posledních několik let se možná vlivem osobních zkušeností, jak z cestování, tak třeba z vlastního praktikování jógy pohled společnosti na filozofii a tradiční medicínu Východu, ať už čínskou, nebo ajurvédskou, hodně změnil. V Resortu Svatá Kateřina jsme se zaměřili na ajurvédu, třeba i proto, že ajurvédský lékař vždy studuje i klasickou medicínu. Ajurvédu si tam k základnímu studiu vybírají jako specializaci, jako u nás třeba pediatrii nebo chirurgii. Mají znalosti o západních lécích a dovedou je nahrazovat bylinkami, případně je s nimi kombinovat. Lidé na alternativní přístupy slyší, protože už pochopili, že řadu potíží způsobuje jejich způsob života, nevhodná a nekvalitní strava, nedostatek pohybu a stres.

Co jíst a pít, všichni víme, i když ne vždy se podle toho řídíme. Podobné je to s pohybem. Nejtěžší asi je vyhnout se stresu. Jako programová ředitelka se nejspíš do stresových situací sem tam dostanete. Máte nějaký antistresový recept?

Člověk nemusí mít žádnou funkci, aby mu stoupla hladina stresových hormonů. Někdy stačí jen sednout do auta… Osvědčily si mi dechové techniky, ty mají prokazatelné výsledky. Používají je ostatně i psychiatři jako první pomoc při stavech úzkostné paniky. Když máte pocit, že se dusíte, dají vám pytlík a dýcháte do něj.

Opravdu uklidní jen zhluboka dýchat? Není účinnější stres rozběhat, rozchodit nebo vyboxovat?

Při stresu je tělo připraveno na boj s nepřítelem. Svaly jsou prokrvené a do organismu z nich odchází spousta odpadních látek. Když si půjdete zaběhat nebo se vyzuřit na kickbox, množství odpadu jen zvýšíte. Nejlepší je nedělat nic. Dýchat. Dech je klíč k mnoha nemocem. Dostala jsem se nedávno k zajímavým výzkumům Alzheimera a Parkinsona, nemocí nervové soustavy a mozku. Dechové techniky zlepšovaly stav zkoumaných pacientů o 30 procent.

Takže i když si nedám nohu za krk a neusednu v pozici lotosového květu, stojí za to chodit na lekce jógy a cvičit ji doma, protože se dozvím, jak dýchat?

Ano, to se jinde než v józe neučí, ale k životu to fakt potřebujete!

TAK ŠEL ČAS

1979 - Narodila se 21. května v Pardubicích.

2006 - Po absolvování Akademie tělesné výchovy a sportu Palestra a FTVS UK odjíždí studovat na Hindu University of America v Orlandu na Floridě.

2008 - Otevření Resortu Svatá Kateřina, kde se stala programovou ředitelkou.

2010 - První studijní návštěva v kolébce jógy - Indii.

2017 - Natáčí nové DVD a doufá, že dopíše knihu, jakýsi jógový manuál: Jak žít nejen jógou během roku.