Co může tricholog udělat, abych měla krásné vlasy?

Trichologie je obor, který by měl na sebe převzít odpovědnost za léčbu vlasové pokožky. Ale jediné, co může dělat, je držet kůži v dobré kondici. Marketingově to moc lákavě nezní…

Vlas je vlastně mrtvá tkáň. Jde vůbec jeho kvalitu ovlivnit?

Trošku. Ale pouze kondicí pokožky. Je-li v dobré, může produkovat kvalitnější vlas. Jenže důležitými faktory je genetická výbava, kterou neovlivníte žádnou kosmetikou, pak hormonální nerovnováha, tam je to také s ovlivněním složité, a teprve v poslední řadě jde o kondici pokožky, kterou lze řešit. Když má někdo lupénku či seboroickou dermatitidu, zničíme kožní projev a je šance, že porostou kvalitnější vlasy. Zlepšení je přitom maximálně 5–10 %. Bavíme se o takhle malé úspěšnosti. Přitom věříme, že vše funguje tak, jak říkají reklamy.

Nefunguje?

Něco možná. Ale nikdo už neřekne, že vše se odvíjí od genetické výbavy. Tricholog by měl člověku vysvětlit, jaký má problém, jaká je jeho příčina a jak on se ho může pokusit ovlivnit pomocí výživy, pitného režimu, hygienických návyků.

Vlasy jsou však obrovský byznys a touha mít vlasy krásné je velká…

Vím. Nastane-li problém, člověk je nešťastný. Začne v drogerii, pokračuje v lékárně, pak u kožního lékaře, postupně přidává na financích, vyhledává nejdražší přípravky v domnění, že pomohou… Většina ale nadchne momentálním účinkem, do budoucna vykoupeným zhoršením kvality vlasů. Navíc trendy se mění. Jednou je v kurzu pít zelený čaj, podruhé přijde vlna kokosového oleje a pověst, jak je pro vlasy skvělý.

Není?

Ne. Kokosový olej se používá v exotických zemích, kde je vysoká vlhkost. Při vlhkém podnebí vlas absorbuje vodu, hezky se zavře, olej strukturu obalí a představuje filtr před sluníčkem. U nás bývá vlas většinou barvený a má vysušenou strukturu s tendencí do sebe olej natáhnout. Tím vlas do budoucna zhrubne ještě více a má tendenci se lámat.

Má smysl koupit si šampon na mastné vlasy, když mám mastné vlasy?

Když už je nějaký problém, pak ne. V obchodech se prodávají prostředky tak, aby vyhovovaly co nejširšímu spektru. Jenže příčiny problémů jsou velmi různorodé. Organismus se čistí přes mazové žlázy. My bychom to neměli zastavovat, protože tím dehydratujeme kůži. Sice oddálíme frekvenci mytí, ale váček se zanáší mazem, přichází na řadu lupovitost, svědění. Při mastných vlasech například v pubertě nebo po vysazení antikoncepce je jediným řešením šetrný šampon, častější mytí a každodenní stáhnutí mastnoty, kterou žláza vyprodukuje.

Jak se pozná šetrný šampon?

Šampony v drogeriích jsou vesměs koncipované na bázi silikonů. Existují dva druhy – jeden je rozpustný ve vodě, druhý ne. Ten běžnější, nerozpustný, lépe obalí vlas. Jenže třeba barvy v drogerii mívají vyšší obsah peroxidu – to je samozřejmé, výrobce neví, zda půjdou na šedivé vlasy, na silné nebo slabé. Tím pádem ale vlas více otevírají, způsobují krepacení. Šampon strukturu obalí, takže vzbudí dojem, že je vlas lesklý a zdravý. Nicméně začne lehounce zanášet kůži. Maz tak neodchází, má tendenci se nakumulovat ve váčku a přiskřípnout

cibulku, do níž nejde výživa. V první fázi se to projeví suššími konečky vlasů, což ve vás evokuje myšlenku přidat ještě něco silnějšího. Průšvih se prohlubuje. Na druhou stranu dnes se na šamponech často píše „bez silikonů“ a „bez parabenů“, ale jsou tam zase náhražky, které mohou být ještě nekvalitnější. Pokud vám nevyhovuje šampon dětský, pak v kadeřnických salonech bývají šampony se silikony rozpustnými ve vodě, které jsou přece jen šetrnější. Šikovný kadeřník navíc dokáže pokožku udržet v kondici. Ten, kdo k němu chodí pravidelně, může mít klidně vlasů méně, ale nemá potřebu to řešit, protože má vlasy udržované a barevně hezké.

Co je nejdůležitější pro zdraví vlasů?

Zdravý organismus. Výživa. Každý musí vědět, že když bude kouřit a pít pět kafí denně, šampon za 800 korun mu nestačí.