Pozitivní účinky léčivé rostliny Aloe Vera znají lidé již tisíce let. Ve starém Egyptě jí říkali krev bohů, Mayové Aloe Vera zase nazývali pramen věčného mládí. Často se této rostlině také říká mlčící léčitelka. Je hojně využívaná jak v kosmetice, tak potravinářském průmyslu nebo domácím lékařství. Název aloe vera je odvozen z arabského alloeh (zářivá hořká látka) a z latinského vera (pravda).

Léčivé tajemství rostliny je ukryto v čirém gelu, který se nachází uvnitř listu a obsahuje látky, jako je vitamín A, C, aminokyseliny, minerály, mastné kyseliny (například beta sitosterol), enzymy, steroly nebo např. specifické polysacharidy. A všechny tyto látky spojené dohromady mají skvělé detoxikační účinky, pomáhají při hojení ran a ekzémů, při trávicích potížích, udržují mladě vypadající pokožku nebo např. snižují hladinu krevního cukru, Aloe Vera je tak ideální i pro diabetiky.

S čím aloe pomáhá:

  • hojí povrchové rány, popáleniny, vyrážky či bodnutí hmyzem
  • působí také proti mykózám
  • pomáhá při potížích s trávením, řeší potravinové alergie
  • detoxikuje tělo a posiluje imunitu
  • pomáhá bojovat s afty, opary a akné
  • pomáhá při pocitech zácpy, nadýmání nebo při průjmech

A to není zdaleka všechno. Při vnějším použití je možné gel z aloe vera natřít přímo na ošetřované místo. Ve formě sirupu, gelu, šťávy či jiného nápoje lze aloe užívat také vnitřně.

Zklidněte si zažívání

A jak rostlinu Aloe Vera nejlépe využívat? Naštěstí ji již nemusíme jezdit sbírat do egyptských pouští, stačí si vybrat správný zdravotní nebo kosmetický prostředek. Pokud si chcete dobře pročistit organismus, je aloe vera ideální v podobě tablet nebo kapslí. Především v období nástupu chladného počasí pomáhá dodat potřebné živiny k povzbuzení imunitního systému a napomáhá k normálnímu stavu pokožky. „Velmi vhodnou formou jsou také 100% šťávy Aloe Vera, které zklidňují naše zažívání a zároveň pomáhají od pocitů nadýmání, nechutenství, od zácpy nebo průjmu. Šťáva se dá použít i zevně např. jako pleťové tonikum na akné, popáleniny nebo drobná poranění, protože dokáže krásně zklidnit pokožku," říká Jaroslav Sotona z Prozdraví.cz.

Čajová lžička denně na zpevnění pokožky

Díky svým zvlhčujícím vlastnostem je Aloe Vera hojně využíváno také v kosmetice, přidává se do krémů či odličovacích tonik. Podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá tak bojovat proti tvorbě vrásek. Díky svým protizánětlivým účinkům je vhodné i pro lidi s velmi citlivou pokožkou, protože předchází zarudnutí či podráždění kůže. Nedávné průzkumy ukázaly, že ženám, které každý den konzumovaly čajovou lžičku Aloe Vera, se výrazně zlepšila a zpevnila pokožka. Aloe Vera je dobré také jako prevence proti padání vlasů. Proniká přímo do hloubky vlasu a podobně jako keratin dodává vlasům pružnost a posílí je. Používat můžete přímo prostředky s Aloe Vera nebo si 100% gel z Aloe Vera můžete přimíchat rovnou do svého kondicionéru.