Pilulka alli je z poloviny tak silná jako lék Xenical, jenž je k mání pouze na lékařský předpis. Na rozdíl od něj je však volně prodejná v lékárnách. Uživatelé, kteří ji již vyzkoušeli, zhubli za šest měsíců v průměru o 4,5 kilo, tedy zhruba o jednu konfekční velikost. Zaznamenány byly i případy výraznějšího zhubnutí, dokonce více než 32 kilo!

Kafe.cz zjistilo:

  • Alli je prvním volně prodejným lékem na hubnutí registrovaným v Evropské unii.
  • Obsahuje 60 mg účinné látky orlistat, zatímco lék na předpis Xenical obsahuje 120 mg této látky.
  • Užívání se doporučuje dospělým s nadváhou, jejichž BMI je vyšší než 28. Zároveň je důležité dodržovat mírnou nízkokalorickou dietu s nízkým obsahem tuků.
  • Alli zabraňuje vstřebávání přibližně čtvrtiny tuků přijatých v potravě, které se z těla vylučují stolicí.
  • Pilulku byste neměla užívat, pokud jste těhotná, kojíte, trpíte cholestázou, chronickým malabsorpčním syndromem, užíváte Warfarin, nebo cyklosporiny.

Bez vedlejších efektů?

Důležité je, že pilulka prý nemá žádné vedlejší efekty. Jejím přispěním se vylučuje nestrávený tuk, který by tělo za normálních okolností hromadilo. Ačkoliv… Podstatný vedlejší efekt by se přeci jen našel. Dietáři trpí častým nadýmáním a nutkavým, neodkladným, pocitem navštívit toaletu. Lékaři proto doporučují užívat denně navíc multivitaminový přípravek.

Názory se rozcházejí

Zatímco američtí lékaři pějí na pilulku ódy, britští odborníci jsou poněkud skeptičtější. „Pilulka je nejdůkladněji zkoumaným prostředkem sloužícím pro snížení tělesné hmotnosti. Lidem na celém světě pomáhá zhubnout a cítit se mnohem lépe,“ říká Američan Vidhu Bansal-Dev. „Užívání pilulky bez lékařského dohledu umožňuje snížit denní příjem o 100 kcal. To je asi jako když úplně nedojíte talíř plný hranolek nebo si dopřejete dvacet minut pohodového sexu,“ říká naproti tomu Brit Gareth Williams.