#clanek|3521377|3522549#
Nafukovací vak, který známe jako převratný pasivní prvek bezpečnosti aut, se možná časem stane součástí našeho outfitu. Princip je jednoduchý: dva airbagy, které má uživatel připevněny na bocích, se při uklouznutí aktivují a během setiny vteřiny se nafouknou a změkčí dopad.
Až 90 procent nárazu!
Tento pozoruhodný vynález právě představila na veletrhu spotřební elektroniky CES 2018 v Las Vegas francouzská společnost Helite pod názvem Hip'Air. Přístroj je vybavený gyroskopem a akcelerometrem. Počítač díky tomu vyhodnotí, že člověk padá. Vaky by měly zabránit hlavně poškození kyčelního kloubu nebo kostrče.
Firma na pomůcce pracovala 10 let. Nejtěžší prý bylo vyvinout komplexní algoritmus, který analyzuje pohyb více než 1 000krát za vteřinu. Výrobce tvrdí, že Hip'Air absorbuje 90 % nárazu, zatímco pravidelný chránič kyčle pouze 10 %…

Konkurent z Nizozemska

Hip'Air není jediný svého druhu. Už loni Nizozemec Fillipo van Hellenberg Hubar představil podobný airbag pod názvem Wolk, který má zabránit zlomeninám krčku a stehenní kosti. Vyvinul ho s experty z Technologické univerzity v Delftu. „Naše cílová skupina upadne v průměru dvakrát až třikrát za rok,“ uvedl Fillipo van Hellenberg Hubar pro agenturu Reuters. „Proto náš výrobek jistě najde využití. Výhoda je, že ho lze použít opakovaně. Obsahuje plynovou kapsli, která v případě počínajícího pádu nafoukne vak. Ten lze poté složit a připojit na novou kapsli. Wolk nyní testujeme na seniorech v pěti pečovatelských domech.“

  • A cena? To je trochu problém... „Airbag pádů“ v případě varianty Hip'Air vyjde v přepočtu na necelých 17 000 Kč, přičemž standardní chrániče kyčlí se pohybují v řádu stokorun v závislosti na modelu.
  • Chránič Wolk, který by se měl po ročním testování dostat na trh letos v březnu, má stát 449 eur (necelých 12 000 Kč), každá náhradní kapsle nutná pro opětovné použití pak 99 eur (2 500 Kč).