Držení těla

Přiznejte si, jak většinou stojíte? Váhu přenesenou na jednu nohu, druhou předsunutou dopředu, lokty těsně u těla, abyste působila skromně a křehce? Zranitelností a krásou se ale neprosadíte, spíš naopak. Pokud navíc chodíte malými krůčky, paže těsně u těla a často sedíte s překříženýma nohama nebo máte nohy zaklesnuté kolem nohou židle, věřte, že působíte rozpačitě, nejistě a křečovitě. Seďte raději s nohama vedle sebe, opřené co největší plochou zad o opěradlo, ruce mějte v klidu. Pokud stojíte, tak oběma nohama na zemi, uměle se neuskrovňujte a choďte vzpřímeně a loktům dejte přiměřený prostor.

Oční kontakt

Vyrovnaný člověk neuhýbá před pohledem, ale čas od času se rozhlédne do stran – zpravidla ve chvíli, kdy sám hovoří. Upřené zírání totiž působí útočně a vtíravě. Nikdy však neklopte při rozhovoru oči k zemi. Působí to zahanbeně, nejistě a falešně. Hleďte druhému zpříma do očí, nebojte se při konfliktech podívat varovně a zkuste občas „vyhrát oční souboj“. Přímý pohled do očí obvykle nevydrží ten, kdo nemluví pravdu nebo má postranní úmysly. Mluvíte-li vy (a) druhý si prohlíží nástěnku, dává najevo nezájem nebo má na celou věc jiný názor.

Úsměv

Ženy se usmívají mnohem častěji než muži. V soukromí je to žádoucí, ale v práci se může úsměv rovnat sebevraždě. Například když kolega vypráví trapný vtip, udělá chybu nebo když šéf dává kázání. Usmívejte se jen v situaci, kdy chcete působit mile a přátelsky. Ne pokud sdělujete něco vážného nebo nepříjemného. Posluchači víc uvěří vašemu úsměvu než slovům.

Hlas

Ženy obvykle mluví vyšším hlasem a rychleji než muži. A to je jejich přirozená nevýhoda. Aby vás ostatní brali vážně, neměl by váš hlas znít naivně, pištivě, plačtivě ani vyčítavě. Nahrajte si doma sama sebe na diktafon. Měla byste znít umírněně, seriózně, rozvážně, sebejistě, klidně, ale přesto energicky.

Oblečení

Nesmíte působit nedbale, nepořádně ani lacině. Když se nedbale oblečete, budou vás za nedbalou považovat. Nepouštějte se ani do přehnaných výstřelků a nesnažte se být za každou cenu sexy. Chcete přece, aby vás brali vážně. Škodí i druhý extrém – šedá myš. Nikdo vedle sebe nechce mít ani takovou ženu, které si pro její nenápadnost sotva všimnou.