Nenápadné signály

Kolikrát se vám už stalo, že vás kolega nebo kamarádka o něčem přesvědčovali a vy jste měli neodbytný pocit, že tu něco nehraje? Aniž si to uvědomujeme, při komunikaci hraje nejdůležitější roli řeč těla, tedy postoj, gesta a mimika. Pohyby a výraz tváře jsou totiž často nevědomé a právě proto dovedou usvědčit ze lži, odhalit skryté úmysly nebo naopak potvrdit upřímnost.

„Slova vnímáme jako zanedbatelných sedm procent z celkového sdělení. Naproti tomu tón hlasu a tempo řeči tvoří 38 procent a celých 55 procent patří gestům, mimice, vzdálenosti mezi hovořícími osobami či rozložení těla v prostoru“.

Toho využívají například personalisté, kteří bývají v této oblasti důkladně proškolení a vědí, co se za kterým gestem ukrývá. Během prvních několika vteřin tak prokouknou, zda má uchazeč o práci strach, je sebejistý, uzavřený nebo zda právě lže.

Na pozoru

Proniknout do tajů řeči těla ale můžete i vy. Stačí si jen více všímat nonverbálních projevů. „Jestli vás třeba spolupracovník chválí a má paže založené na prsou, zakloněnou hlavu a dívá se shora, nemyslí lichotku vážně. Spíš vám jen maže med kolem pusy, protože něco potřebuje,“ varuje Veselský.

Řeč těla se dá sice ovládat, ale jen po dlouhodobém výcviku a za předpokladu, že člověk ovládá své emoce stejně dobře jako hráč pokeru. „Pokud chce protivník předstírat sebevědomí tím, že se bude dívat partnerovi zpříma nebo z vrchu do očí, snadno ho prohlédnete v okamžiku, kdy se zapomene a začne se krčit a mluvit stále tišeji,“ řekl psycholog. Mnoho gest i výrazů, které běžně používáme, navíc může při prvním setkání působit negativně. A nezáleží na tom, zda je za nimi nesmělost, neupřímnost nebo jde o pouhý zlozvyk. Proto se takových pohybů zbavte nebo je alespoň zkroťte!

„Uhýbáte pohledem? Podáváte ruku k pozdravu na způsob leklé ryby, okousáváte si nehty, prolamujete prsty, bubnujete jimi či klepete nohou, případně se drbete na hlavě? Pak se připravte na to, že u druhých nevzbudíte důvěru,“ upozornil Veselský. Dobrý dojem neuděláte ani v případě, že se často choulíte s pažemi zkříženými na prsou. „Může to být tím, že jste zimomřiví, ale váš protějšek to bude chápat jako výraz nepřátelství,“ podotkl psycholog.

Krotit by se měli i lidé se srdečnou povahou. Ať je vám kdokoli při prvním setkání sebevíc sympatický, nevrhejte se hned k němu a nesnažte se ho objímat ani se ho dotýkat. „Cizí lidé vnímají narušení svého intimního prostoru, což je zhruba vzdálenost 15 až 45 centimetrů, jako ohrožení,“ dodal Veselský.

Indicie

LEŽ - mnutí nosu, brady, ucha nebo čela, pocení se, kousání si rtů

STRACH (A) NEKLID - kousání nehtů, bubnování prsty, prohrabování si vlasů, hraní si s tužkou

NEDŮVĚRA, OBRANNÝ POSTOJ - zkřížené nohy či ruce

AROGANCE - pohled shora

ZÁJEM - pohled ze strany s mírně zvednutým obočím

BOJÁCNOST, STYDLIVOST - zrak a hlava sklopené k zemi

PODŘÍZENOST - pohled zdola

NEPŘÍSTUPNOST - do „čárky“ sevřené rty

MINDRÁK, TAJNŮSTKÁŘSTVÍ - obě ruce v kapsách

Dívá se vlevo? Mluví pravdu

ROZŠÍŘENÉ ZORNICE – Svědčí o zájmu, náklonnosti a sympatiích. Je to pohled zamilovaných, ale i lidí, kteří přijímají dobré zprávy. Panenky se automaticky roztahují i v šeru. Intimní osvětlení tak volí lidé, kteří se chtějí sblížit. Rozšířené zorničky zvyšují jejich atraktivitu.

ZÚŽENÉ ZORNICE – Panenky se zužují u lidí, kteří mají vztek, jsou rozčilení, pociťují k druhému zášť a nepřátelství. Vyjadřují odstup. Zornice se stáhnou také při přemýšlení nebo řešení složitého problému.

PRAVDA NEBO LEŽ – Člověk, který vzpomíná na minulé události a jeho oči směřují vlevo nahoru, loví v paměti informaci, která je tam uložena. Pokud však jeho zrak ulpí vpravo nahoře, informaci sestavuje ve své fantazii a vymýšlí si.