Stačí při tom dodržet těchto jednoduchých 12 kroků a tréninkem se dostat k tomu, že dokonalá selfie bude již ta druhá.

1) Světlo je všechno. Než se fotit pod umělým světlem, v záři počítače, nebo lampy, vždycky je nejlepší otočit se k oknu, kde je přirozené světlo, které lichotí naprosto všemu a všem. Dokáže vám dokonce i zmírnit kruhy pod očima.

2) Sledujte stíny. Není totiž nic horšího, než když se vyfotíte a přes půlku obličeje máte stín. Pravé poledne je pro focení selfie nejnevhodnější čas. Naopak nejlepším časem je, když se blíží západ slunce.

3) Kdy použít blesk a kdy ne? To je jedna z nejdůležitějších anabází při focení. Zatímco většina aplikací sama o sobě nemá světlo, které by fungovalo už během hledání správného úhlu, Snapchat tuto možnost nabízí, a tak můžete fotit fotku a rovnou se u ní správně naštelovat. Nebude to dokonalé, ale pokud jste v klubu, nebo doma u telky, lepší než drátem do oka.

4) Usmějte se přirozeně. Tohle je trochu běh na dlouhou trať, protože správný úsměv, který působí přirozeně, si musíte zkrátka natrénovat. Tak, aby vám nedeformoval obličej, ale zároveň byl upřímný. Malá rada: nemějte zuby stisknuté k sobě. To působí velmi nepřirozeně.

5) Pořiďte si hodně selfies. A tím myslíme opravdu hodně. Kylie Jenner si jich vyfotí klidně 500, než vybere tu správnou. Také si můžete svou foto session natočit a tu dokonalou pózu s dokonalým úsměvem zastavit a udělat fotku z ní. Zkoušejte také různé úhly a natočení obličeje, abyste našla tu správnou pózu.

6) Všechno je to o úhlech. Telefon mějte ve správném úhlu, což rozhodně není pod úrovní obličeje, ani přímo rovně. Takhle totiž nevypadá dobře nikdo. Správný úhel by měl být takový, že spodní část telefonu je zhruba v úrovni vašich očí. Hlavu držte zpříma, bradu maličko vysuňte a ramena držte dole a vzadu. Udělá vám to štíhlejší a delší krk.

7) Správné filtry jsou zlatý důl. Od dob, kdy byl vynalezen Instagram už v podstatě není potřeba prací retušérů a všichni vypadáme dokonale.

8) S filtry to ale není dobré ani přehnat. Kanye West prý svou svatební fotku s Kim upravoval celé líbánky. Tomu už se říká závislost. Všeho moc škodí, nesnažte se vyhladit úplně všechny vrásky, nebo nedokonalosti obličeje, působila byste jako figurína.

9) Myslete na pozadí. Pokud se fotíte doma, zvolte bílou zeď za sebou, nebo nějaké neutrální pozadí. Vyvarujte se zrcadlům, pokud nemáte vyloženě v plánu zabírat i odraz a hlavně bacha na jakékoli neuklizené talíře, rozválené postele, či erotické hračky. Internet je takových vtipných fotek plný.

10) Neberte to příliš vážně. Jde totiž jenom o fotku a ta o vás nevypovídá tolik, jako vy osobně. Zkrátka se snažte být co nejvíce za sebe.

11) Vykašlete se na selfie klišé. Duckface dneska používá jen velmi málo jedinců, kteří jsou sto let za opicemi a gesto "mír" už taky vyšlo z módy. Mír přece chceme všichni.

12) Snažte se o přirozené výrazy. Nevalte moc oči, nemějte moc strnulé rty. Zkrátka se uvolněte a řekněte si: "Jsem krásná!".