„Letos jsem se moc těšila na hory. Manžel vybral a koupil zájezd do Rakouska jako překvapení. Jenže já jsem se z toho neradovala dlouho. Cestu autobusem se dvěma zastávkami na záchod bych jednoduše nezvládla. A rozhodně by mi můj stud nedovolil říkat si před tolika cizími lidmi, že třikrát do hodiny nutně potřebuji na záchod.“ Takhle pětatřicetiletá Radka začíná svůj příběh, trápí ji totiž onemocnění zvané hyperaktivní močový měchýř a není to nic příjemného. Jde totiž o náhlou a nutkavou potřebu močit, kterou nelze překonat a mohlo by dojít k úniku moči. Frekvence močení je navíc velmi vysoká – nejméně osmkrát denně, ale třeba Radka si na záchod odskočí za den i dvacetkrát. Navíc nutkání nepřestává ani v noci a v pozdějším stadiu se objevuje i urgentní inkontinence.

Ovlivňuje každodenní život

„Nechodím ani do kina, ani do divadla, v podstatě jsem pořád doma. S manželem už máme dokonce oddělené ložnice. A to jsme třicátníci. Jenže já prostě za noc třeba pětkrát vstávám na záchod. Sexu se také spíše vyhýbám, protože nechci, aby se mi stalo, že si prostě nestihnu dojít na toaletu. Zatím je manžel chápavý, ale jak dlouho?“ obává se Radka a stejně tak to cítí mnoho dalších lidí, kteří mají stejný problém. Syndrom hyperaktivního močového měchýře má negativní vliv na všechny aspekty života – na život společenský, fyzický, profesní, psychický a sexuální. Pacienti se navíc stydí vyhledat pomoc.

Co onemocnění způsobuje:

  • člověk automaticky hledá toalety ve svém okolí
  • vyhýbá se společenským událostem
  • nejezdí na dovolené
  • negativní vliv má také na práci – dochází k přerušování pracovních aktivit
  • negativně působí také na psychiku
  • objevují se poruchy spánku
  • uvadá sexuální život

Kafe.cz zjistilo:

  • V Evropě prý trpí tímto onemocněním až 60 miliónů lidí. V USA postihuje asi jednoho ze šesti dospělých. Jeho výskyt stoupá s věkem, ale stále častěji se objevuje také u mladších 40 let, dvacetiletí pacienti už také nejsou výjimkou. U mužů i žen se objevuje stejně, ale častěji bývá diagnostikována a léčena u žen. Jedná se ale o léčitelnou nemoc.

Zahoďte stud!

A vyhledejte lékaře, a to i tehdy, máte-li jenom podezření. Nemoc se totiž dá vyléčit a vy si tak můžete zlepšit kvalitu života. S prvními obtížemi se můžete obrátit na praktického lékaře, gynekologa, internistu nebo urologa. A jaká se objevuje léčba?

Behaviorální techniky:

  • Jedná vlastně o takový trénink močového měchýře, kdy se pacient učí uvědomovat si stahy měchýře a učí se je ovládat. Metoda je časově náročná a vyžaduje aktivní přístup jak samotného pacienta, tak i lékaře, protože je ze začátku nutný speciální přístroj snímající aktivitu močového měchýře. Trénink má za úkol snížit potřebu na malou na každé 4 hodiny, pacient by se měl naučit zmírnit či ignorovat nutkání. Velmi žádoucí je také posílení svalů pánevního dna, tzv. Kegelovo cvičení, ale i jiné techniky.

Chirurgický zákrok:

  • V případě, že veškerá léčba selhala, volí se operativní zákrok, který může problémy s hyperaktivním močovým měchýřem vyřešit. Existují dva přístupy, rozšíření močového měchýře a nově také léčba botulotoxinem. Více informací o zákrocích vám podá váš ošetřující lékař.