Každé tetování může podle psychologů pozměnit způsob, jakým na nás pohlíží okolí. Zejména starší generace má tendenci označovat tetované jedince za méně profesionální, a dokonce jim připisuje i nižší inteligenci. Podobné názory na "kérku" v dnešní době můžeme považovat za příliš konzervativní a staroškolské, když však přijde na tetování přímo v obličeji, zaskočí to i tolerantní duše otevřené mysli.

Je nutné ovšem připomenout, že někteří lidé k tetování přijdou nedobrovolně během pobytu ve vězení. Víme, že spoluvězni dokážou vynášet a praktikovat mnohem tvrdší rozsudky než legální soudy, a tetování je pro ně efektivní způsob, jak zločincům zvěčnit stigma jejich mimořádně odpudivých činů přímo na kůži. Například nelichotivé výrazy na čele člověk většinou nezadá tatérovi sám od sebe, ale jsou mu násilně vytetována po příchodu do věznice.

Některá vězeňská tetování na druhé straně označují příslušnost vězně k určitému gangu nebo typu zločinu, na který je dotyčný odborník. Například dýka na krku symbolizuje nájemného vraha, kočka zase šikovného zloděje. Pavučina může být označením narkomana, jde ale také o symbol nesvobody (lapili mě jak mouchu). Členové mexické mafie se v amerických věznicích poznají podle vytetovaného písmene M, případě výrazu "La Eme". Ostnatý drát na čele pak značí vězně odsouzeného na doživotí bez možnosti propuštění za dobré chování.