„Byla jsem několikrát znásilněná. Vím, že není lehké s tím žít, ale přesto žiji. Sice jsem se přes rok léčila v psychiatrické léčebně, ale bez výsledku. Nejvíce mi pomohla arteterapie,“ svěřuje se jednadvacetiletá Gábina. A není sama. Léčba uměním sice u nás není příliš známá, ale skvěle pomáhá lidem s citovými či psychickými problémy!

Problémy řešíte obrázky

Možná i vás napadne, že jste tento pojem nikdy neslyšela. Přitom nejde o nic jiného, než o léčebný postup, který využívá uměleckého, a především výtvarného projevu, jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky – a mezilidských vztahů vůbec. Skrze obrázky – a vůbec nezáleží na tom, zda umíte malovat – s vámi terapeut komunikuje a snaží se vám pomoct vyřešit nejrůznější problémy.

Kde umění pomáhá

Arteterapie má výborné výsledky nejen u lidí s psychickými či emocionálními potížemi, ale je skvělá i při léčení alkoholismu, drogových závislostí, anebo při poruchách příjmu potravy. V kladném slova smyslu podporuje i léčbu vážně nemocných pacientů – zahraniční studie dokazují pozitivní vliv na onkologicky nemocné. A pomáhá také odbourávat stres!

Když komunikace nefunguje

Velkou výhodou arteterapie je to, že se hodí skutečně pro všechny – i pro pacienty bez výtvarného talentu či pro děti. Není totiž důležitý výsledek, ale proces tvorby. Terapeutům o člověku hodně napoví, jaké používá barvy a symboly. Každý obrázek je pro ně rozhovorem, prostřednictvím malování si s klientem povídají. Cíl arteterapie je jednoduchý – nejrůznější výtvarné techniky mají pomoci lidem vyjádřit své nejhlubší myšlenky a pocity. A protože se vyjadřují malováním, je vhodná i pro ty, kteří mají problém s komunikací, se vztahy s jinými lidmi a s vyjádřením slovy…

Pomáhá či zlepšuje stav

Arteterapie se objevuje ve třech formách – individuální, která se využívá u dětí či autistických pacientů, kolektivní, probíhající v náhodném seskupení lidí a skupinová, která se odehrává v uzavřeném kolektivu pacientů různých diagnóz a věku. Léčba uměním pracuje s řadou technik – od těch nejjednodušších, jako je volné čmárání tužkou či malba prsty namočenými v barvě, až po ty nejtěžší, kterými jsou akvarelové barvy, tvorba koláží, anebo modelování z hlíny. Nejčastěji se však užívá tužka, pastelky, vodovky, tempery či křídy, kterými se maluje na různé druhy papíru. Jejím cílem je eliminovat pacientovy problémy, anebo alespoň zlepšit jeho zdravotní stav.

Kafe.cz zjistilo:

Terapie naruby

Kromě aktivní formy arteterapie, kdy se pacienti účastní individuálních, skupinových či kolektivních sezení vedených arteterapeutem, existuje i forma pasivní. V tomto případě na sebe člověk nechá působit již hotová výtvarná díla, např. v galeriích či na výstavách. Vyzkoušejte se sama vypravit do galerie a vnímejte umění – výsledek uvidíte sama.

Informace na internetu: www.arteterapie.cz

Videoinspirace

Zdroj: Youtube