Beze strachu

Psoriáza postihuje největší tělesný orgán - kůži. V žádné své podobě ale není infekční. I když je tělo pacienta poseto flíčky a místy s odlupujícími se šupinkami, nemusí se lidé z jeho okolí bát podání ruky nebo jemného kontaktu.

Kde se vzala

Vznik psoriázy má tři hlavní důvody - dědičnost, chatrný stav imunitního systému a vlivy vnějšího prostředí. Tomu nahrává i fakt, že je nemoc mnohem více rozšříená v USA a Evropě, kde se o slovo hlásí stres, který je spouštěčem mnoha chorob.

Dědictví se změnit nedá, ale zdravým přístupem k životu lze projevy lupénky výrazně zmírnit.

Obezita, stres, zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nedostatek spánku, nekvalitní léky jako Medoxin, hormonální změny a neléčené choroby jako cukrovka, dna a problémy s játry velkou měrou přispívají ke zhoršení psoriázy.

Příznaky

Pacientům se po těle tvoří suché flíčky a drolí se jemné kousky kůže. Nejčastěji postihuje hodně namáhaná místa jako jsou lokty, zápěstí, nárty nebo kolena. Suchou pokožku dokáže rozdráždit i jemné tření. Bez pravidelného promazávání se jí nelze zbavit. Vždy je ale nutné, aby se používaly mastičky, krémy a tělová mléka, která kůži jen nezjemní, ale proniknou i do jejich hlubších vrstev. Ruku v ruce s ní jde psoriatická artritida, která dává zabrat všem kloubům v těle. V kombinaci s kožními problémy už jde o závažný a chronický problém.

Někdy bývá postižená i pokožka hlavy a nehty na rukou i na nohou a lehce se deformuje jejich povrch.

Léčba

Jako první přichází na řadu mastičky a systémové léky. Retinoidy, kortikosteroidy a hydratační přípravky často ale stačí jen k tomu, aby se nemoc nešířila. Navíc je třeba podstupovat pravidelné krevní a jaterní testy, aby se včas odhalil negativní vliv tabletek na tělo.

Postižené kůži pomáhá pravidelný pobyt na slunci, jinak se přistupuje k fototerapii, kdy se pacient nechává ozařovat speciální UVB lampou.

I k léčbě psoriázy existuje alternativní přístup. Sůl z Mrtvého moře a krémy z léčivého aloe vera jsou dnes už povinnou výbavou každého pacienta, ale olej extrahovaný z tuku pštrosa emu je absolutní novinkou.

Jedna z mnoha

Nedávno svým přiznáním šokovala sama Kim Kardashian, když se svěřila, že i jí psoriáza ztrpčuje život. Ukázala nohy a obličej bez retuše obsypané flíčky a s jemným zarudnutím. Pár dní poté uvedla na trh kosmetickou novinku - make-up na tělo. Opět dokázala, že v ní dřímá podnikatelský duch a po novém produktu se jen zaprášilo. Z řad slavných ale není zdaleka jediná, kdo se s nemocí potýká. Stejné problémy má i modelka Cara Delevingne, zpěvačka Cindy Lauper a LeAnn Rimes nebo olympijská vítězka v plavání Dara Torres.