Kromě potíží a nepohodlí, které zná každá z nás, přináší spoustu výhod. Víte například, jak si podle menstruačního kalendáře naplánovat práci? Zjistěte, jak vás ovlivňují fáze menstruačního cyklu, a zkroťte hormonální bouři.

Diskutujte: Jak zvládáte menstruační fáze a co vás nejvíc trápí?

Menstruace (1. – 5. den)

  • Jak se chovají hormony: Estrogen i progesteron jsou na nejnižších hodnotách.

Bonus: Máte pochopení pro sebe i pro ostatní.

Reklamy na dámské hygienické potřeby sice hlásají, jak můžete být i během vašich dní šťastná a žít naplno, ale realita je trochu jinde. Spousta žen je během periody přecitlivělá a sebemenší konflikt (obzvlášť partnerský) jim vhání slzy do očí. Na druhou stranu se tato vnímavost a schopnost naslouchání vnitřnímu „já” dá výhodně zužitkovat. Třeba rekapitulací vlastních snů a přání nebo rozebíráním tajností s kamarádkou. Vaše intimní radary jsou totiž v pozoru a dokážete se vcítit i do nerudné sousedky. Alespoň v některé dny této citlivé doby si zvolte regenerační režim a věnujte se jen sama sobě. Meditujte, hoďte své myšlenky na papír, tvořte, zkrátka si udělejte příjemno - a uvidíte, že časem i ty „červené” dny vezmete na milost.

Náš tip: Mnoho žen v období menstruace začne být háklivá na pořádek. Nedělejte nic těžkého, ale konečně by mohlo dojít na velký úklid šatníku.

  • Křeče při menstruaci pomůže tlumit rostlina zvaná Ploštičník

Těsně po menses (6. – 12. den)

  • Jak se chovají hormony: Ženský hormon estrogen má karneval!

Bonus: Cítíte se na vrcholu sil, energie je plno. Na toto období si naplánujte nejnáročnější pracovní projekty. S naprosto čistou hlavou je dokážete bravurně vyřešit.

Ve velmi dobré formě byste měla být nejen psychicky, ale také fyzicky. Ukazuje se, že v tomto období nejlépe zabírají diety a také se zvyšuje kondice. Uvolněte se sportem, povede se vám pak lépe zvládnout náročnější období cyklu. Kolem desátého dne cyklu se dostává ke slovu i progesteron – vaše myšlení se podobá myšlení muže, úkoly řešíte podobně rázně, dokážete se soustředit na jednu věc a dotáhnout ji do konce. Bylo zjištěno, že ženy v tomto období získávají přechodně lepší prostorovou orientaci, která je pro muže typická.

Ovulace (12. – 14. den)

  • Jak se chovají hormony: Estrogen je na vrcholu, mužské hormony však pracují ve prospěch uložení oplodněného vajíčka.

Bonus: Cítíte se krásná a sebevědomá a muži adekvátně tomu reagují. Využijte chuti na sex k milování podle vašich představ.

Máme hromadu energie, chuť tvořit a seznamovat se. Plodná fáze cyklu nás mění v dračice, které touží po mužnosti. Fascinují nás chlapské svaly, ostře řezané rysy, drsnější hlas i chování. Vše směřuje k „dobrému samci” pro zplození potomka. Cítíme se dobře, atraktivně a dáváme to bez okolků najevo. Muži to podvědomě cítí a jdou nám na ruku. Je prokázáno, že jim přijdeme krásnější a voňavější. Užijte si období flirtu a dovádění, protože se právě nacházíte v „párty formě”. Ale pozor: pokud máte stálého partnera, nedrážděte ho sváděním jiných. Na to je teď extra háklivý. Spíš využijte jeho oddanosti a prosaďte své názory a nápady. Nebojte se odvážného outfitu a zaexperimentujte se svým vzhledem. Nárůst sebevědomí neváhejte prodat v práci. Pokud máte šéfa, není lepší doba na žádost o zvýšení platu (pokud možno osobně, v těch nových šatičkách).

PMS (23. – 28. den)

  • Jak se chovají hormony: Estrogenu ubývá, progesteronu přibývá, ale těsně před menses obojí prudce klesá.

Bonus: Američtí sexuologové tvrdí, že v tomto období je prožitek ženského orgasmu nejintenzivnější.

Tady je to buď – anebo. Vajíčko se nedočkalo oplodnění a na vás si brousí zuby PMS. I když se na premenstruační syndrom vymyslela spousta narážek a vtipů, jedna věc je jistá – existuje. Na vlastní kůži jeho příznaky poznaly čtyři z pěti žen. Těsně před menstruací dosahuje svého vrcholu a najdou se mezi vámi i takové, které jsou v tomto období doslova mimo provoz. Cítíte se jako balón, na obličeji máte úrodu pupínků, rozbrečíte se i u Večerníčku a pak zase nenávidíte celý svět? Nepříjemné a náročné úkoly odložte a dejte si očistný režim. Běžte brzy spát, ráno vynechejte kávu, oblečte pohodlné prádlo, přes den hodně doplňujte tekutiny, jezte jídlo bohaté na bílkoviny, ovoce a zeleninu. Odpoledne vám prospěje lekce jógy a večer nahrazení vína bylinkovým čajem. A hlavně se s nikým nehádejte, nemáte své emoce pod kontrolou.

Věděla jste, že:

Hormonální antikoncepce potlačuje ovulaci vajíčka a mozek vysílá tělu signál jakéhosi falešného těhotenství. Pokud ji užíváte, je pravděpodobné, že žádný z výše uvedených příznaků nezaznamenáte. Ženy užívající HA si dokonce podle vědců vybírají podvědomě jiné partnery (kamarádské typy), než jací by je zaujali pod přirozeným vlivem hormonů. Je na vašem zdravotním stavu a uvážení, čemu dáte přednost a která „pro” u vás zvítězí.