S příchodem nového roku se spousta lidí upíná na sílu předsevzetí. Poperu se o nové místo, budu trávit více času s rodinou, konečně se naučím anglicky, začnu parkovat v garáži, budu chodit do práce pěšky, vzdám se koblih, zhubnu. Velice často jde o změny, které si žádají čas a je třeba několika měsíců, aby se mohly projevit. Tak moc se ale věří v sílu předsevzetí, že je výsledek očekávaný během prvních týdnů. Když se to nestane, přijde zklamání a život se vrátí do starých kolejí. Za hranice budete vyrážet s příručním překladatelem a na sladké pečivo nedáte dopustit.

Jedním z nejzrádnějších předsevzetí jsou ta, která se týkají váhy. První dva měsíce v roce jsou posilovny přeplněné k prasknutí a všichni se úporně snaží naplno využít zakoupené permanentky. Nemáte-li ale promyšlený plán, jen těžko dojdete do cíle. Hubnutí není jen o fyzické dřině, ale i nastavení mysli, změnách v jídelníčku a pravidelných pauzách na regeneraci.

V žádném případě ke cvičení nehladovte nebo nesnižujte porce. Tělo by nemělo z čeho stavět. Dbejte na pitný režim, díky kterému z těla odplavíte škodlivé látky. A stále častěji si dopřávejte ryby, zdravé tuky, ovoce a spoustu zeleniny.

Cíl

Kámen úrazu je příliš smělý plán, který není možné splnit. Pokud je vaším cílem úbytek padesáti kil během šesti měsíců, jste už předem odkázáni k neúspěchu. Začátek roku je sice ideální čas, kdy svůj přístup k životu změnit, ale nic se nemá přehánět. Zdravý úbytek se pohybuje kolem jednoho kilogramu za týden. Do léta tedy můžete shodit až 24 kilogramů.

Nástrahy

Bez pravidelné regenerace, kdy se mohou svaly z fyzické námahy oklepat a připravit se na další dávku dřiny, to nepůjde. Velice brzy by si na vás posvítilo nepříjemné zranění, přetížení nebo únavové zlomeniny. Úbytek váhy by se zpomalil, protože se tělo vyděsí. Každý čtvrtý den si proto dejte zdravotní pauzu.

Na jedné straně stojí úbytek váhy, na druhé posílení celého těla. Pokud se soustředíte pouze na shazování kil a nemáte v oblibě silový trénink, při kterém se aktivují i hlubší svaly, je třeba vyčlenit si čas na posílení břicha. Tomu totiž samotné zhubnutí nestačí. Tělo potřebuje vyrýsovat.

Zavázat se na půl roku posilovně a drilu je sice obdivuhodné, ale prakticky nereálné. Shon v práci, kolize v osobním životě, nachlazení nebo úraz, dovolené nebo rodinné oslavy patří mezi největší překážky na cestě k vysněné postavě. Nemá smysl si je ale odpírat, protože byste se stali otrokem cvičení a po pár měsících ztratili motivaci. Všeho s mírou.

V bohaté galerii najdete spoustu inspirace, jak se změnily ženy, které ve svém úsilí nepolevily.