Prodloužení vlasů dnes nepatří k žádným složitým a neobvyklým metodám. Naopak – jde o jednoduché řešení, jak snadno změnit vlastní vzhled, s nímž nejste spokojená. Stačí jen zajít do salonu, po dohodě s kadeřnicí vybrat správné vlasy a metodu, kterou si je necháte prodloužit. A pak už za dvě až tři hodiny máte hřívu, o níž se vám ani nesnilo…

Zničíte si vlasy?

Když k nám prodlužování vlasů dorazilo, dívaly se na ně ženy poněkud nedůvěřivě. Vinu na tom nesly i zprávy, že si jím zničíte vlastní vlasy či vám dokonce všechny vypadají. Dnes jsou však metody k vlasům poměrně šetrné, a tak se nemusíte bát jejich velkého úbytku.

Nevýhody prodlužování

Běžně se stává, že vám pár pramenů po aplikaci vypadne, dají se však snadno použít znovu. Pokud si vlasy nešetrně rozčešete, anebo se vám zacuchají, stane se, že si nějaký pramen občas vytrhnete – a to i s vlastními vlasy. Nejedná se však o masovou záležitost. O prodloužené vlasy je třeba také dobře pečovat. Jinak by se mohlo stát, že vlasy vyschnou a nebudou vypadat přirozeně, zkrepatí a oproti vašim vlasům budou působit uměle. Správnou péčí se ale vyhnete i tomuto problému.

Metod je celá řada

Pokud se pro prodloužení vlasů rozhodnete, informujte se o metodě, jaká by byla pro vaše vlasy nejvhodnější. Mezi nejčastěji používané a nejoblíbenější patří metoda Bond Plus. K pramínku vašich vlasů je přidán pramínek prodloužených vlasů pomocí speciálního pojítka, které se v místě spoje zahřeje cca na 1200C, smrští se a spojí s vašimi vlasy. Při odstraňování je spoj zahřán znovu a lehkým tahem uvolněn. Díky tomu nedochází k žádnému výraznému poškození vašich vlasů. Velmi podobné šetrné je i prodlužování vlasů kreatinem. Metod prodlužování je ale více, např. pomocí kovových kroužků, lepidel, splétání apod. Setkat se můžete s technikami Great Lenghts, Balmain Paris atd. Vždy se proto informujte, která z nich je pro vaše vlasy nejvhodnější.

Jaké vlasy vybrat?

Vybírat můžete mezi vlasy evropskými, nebo asijskými. Ty první jsou kvalitnější a jemnější, lépe se upravují a vypadají přirozeně. Samozřejmě jsou také dražší. Asijské vlasy jsou levnější, ale také rovné, tmavé a hrubší. Hodí se proto zejména pro tmavé vlasy. Pořídit si můžete také vlasy indické, kterou mohou být i přirozeně vlnité. Jste-li světlovlasá, volte ale vždy evropské vlasy.

A na kolik vás to všechno přijde? Záleží na zvoleném druhu a metodě, ale také na kvalitě a hustotě vašich vlasů. Máte-li jemné vlasy, budete potřebovat méně pramenů než pokud máte hustou hřívu. Počet pramenů se tak může lišit – jedné ženě jich stačí 60, jiná jich potřebuje přes sto. Záleží také na délce, kterou si vyberete, a to mezi 30 až 70 cm. Cena se pohybuje od 120 Kč/ pramen (30-40 cm) a od 180 Kč/ pramen (60-70 cm). Za celý účes zaplatíte od 8 do 30 tisíc Kč. Pokud toužíte po dlouhých vlasech, určitě prodloužení vyzkoušejte. Vašim vlasům – až na některé výjimky – nijak výrazně neuškodí.

Jak pečovat o prodloužené vlasy?

  • V první řadě si musíte koupit speciální kartáč. Pořídíte jej zhruba za pětistovku a pokud jej neztratíte, vydrží vám dlouho. Vlasy u kořínků se spoji nelze pročesávat klasickým kartáčem či hřebenem.
  • Používejte kvalitní profesionální šampony. Na trhu jsou i takové přímo určené na prodloužené vlasy, ale jejich používání není nezbytně nutné.
  • Vlasy můžete barvit, fénovat, žehlit a upravovat jako obvykle. Je jen třeba mýt a sušit je s hlavou v záklonu, nikoli v předklonu.
  • Abyste se vyhnula vysoušení vlasů, používejte speciální olejíčky, které se vtírají do celé délky vlasů, hydratují je a zároveň o ně pečují.
  • Aby vlasy vypadaly dobře a přirozeně, měly by se zhruba každé tři měsíce sundat a posunout směrem ke kořínkům vašich vlasů. I většiny metod se dají opakovaně použít.

Katka:

„Mám vlasy prodloužené čtyři roky a jsem spokojená. Myji je jakýmkoliv šampónem, žehlím, fénuji, melíruji, prostě jako své vlasy. Není v nich rozdíl, nikdo se mě nikdy nezeptal jestli je mám prodloužené. Mám je naprosto přirozené a jemné. Na posunutí jezdím zhruba po 6 měsících, na každou obnovu si dávám 50 nových pramenů, a tak se mi prostřídají. Začínala jsem na 140 pramenech, dnes mi stačí a vyhovuje 90 pramenů, spoje mám keratinové. Mám v nich ranec peněz, chtěla bych je sundat, ale je to droga... Jsou prostě už moje. Mé vlasy trošku vypadaly, ale ne nijak extrémně. Jsem spokojená.“

Kristýna:

„Upřímně závidím těm, které jsou s novými vlasy spokojeny a zůstaly i po jejich sundání. Kdybych nebyla tak hloupá a vystačila si se svým blond krásným vlnitým mikádem, tak jsem nyní šťastná. Po dvou a půl měsících jsem sundala nastavené vlasy a je ze mne bezvlasá troska… Prý se to tak někdy stává. Ale na to mě měli upozornit snad dřív, ne? Teď jsem nonstop zavřená doma, po venku chodím pouze s kšiltovkou nebo šátkem. Vyhozené peníze, zdevastované vlasy... Škoda, že jsem nemohla být jednou z těch, které to s vlasy nic neudělalo.“