Ortodoncie

Ortodoncie je specializovaný obor stomatologie, který se zabývá studiem, nápravou a prevencí vad chrupu. Mezi tyto vady patří vady v postavení jednotlivých zubů nebo skupin zubů a čelisti navzájem; vady ve vztahu zubních oblouků; vadami růstu čelisti; genetické vady, anomálie a poúrazové stavy. Ortodoncie není tedy zdaleka jen o estetice, ale hlavně o funkčnosti. Ortodontické vady chrupu lze upravit pomocí rovnátek (tzv. ortodontického aparátu).

Proč rovnáme zuby?

Ortodontická léčba se provádí ze zdravotních a estetických důvodů pomocí rovnátek, kterým se také říká ortodontický aparát. Existuje několik typů rovnátek, nabídka na trhu je rozsáhlá a pro laika mnohdy nepřehledná. Různé typy rovnátek – od klasických snímatelných nebo fixních rovnátek až po nejmodernější neviditelná rovnátka – se používají podle rozsahu vady a každý druh s sebou přináší své výhody i nevýhody. Výběr vhodného typu rovnátek závisí na několika faktorech, od závažnosti ortodontické vady, nutnosti extrakce zubů, ceně až po dobu léčby. Rozhodujícím faktorem je však doporučení ortodontisty.

Typy rovnátek

Fixní (rovnátka na pevno)

Fixní rovnátka zůstávají po celou dobu léčby v dutině ústní nepřetržitě.

Tato rovnátka jsou tvořena malými zámečky, které slouží pro uchycení (resp. vedení) ortodontického drátu, který se do nich umisťuje. Zámečky jsou nalepeny na jednotlivé zuby a mohou být buď klasické kovové, nebo keramické. Keramické zámečky jsou částečně průhledné a tím diskrétnější. Na zámečky se nasazují gumičky (ligatury), které drží drát na svém místě. Gumičky existují v nepřeberném množství barev včetně průhledných.

Další součástí fixního aparátu je již zmíněný ortodontický drát, kterému se také říká oblouk. Slouží k posunu zubů a vede přes jednotlivé zámečky, ke kterému je připevněn pomocí gumiček. Tam, kde je zapotřebí dosáhnout změny pozice zubů, je mírně ohnutý. V místě ohybu oblouku se vytvářejí síly, které na zuby tlačí a posunují je na požadované místo. Oblouk ortodontista několikrát v průběhu léčby upravuje nebo vyměňuje za jiný.

Někdy je zapotřebí také umístění kroužku, což je speciální kovový kroužek, který obepíná zub po celém jeho obvodu. Kroužek zajišťuje kvalitní fixaci, je pevně spojen po celém obvodu zubu, proto nehrozí jeho odlepení. Na kroužku je přichycena kanyla (typ zámečku), do které je konec oblouku zasunut. Kroužky se nasazují nejčastěji na 1. a 2. stoličku (molár).

V průběhu léčby se můžete setkat také se separačními gumičkami ve tvaru malých kroužků, které mají za úkol zuby separovat a tím vytvořit potřebný mezizubní prostor. Často jsou indikovány také elastické tahy (speciální gumičky), které si pacient nasazuje a vyměňuje sám. Tahy slouží k uzavření mezer, posunu dolní čelisti apod.

Kotevní šroub se používá tehdy, nechceme-li vzájemně ovlivnit sousední zuby. Umožňují uzávěr mezer, posuny zubů směrem do kosti, napřimování stoliček. Zavedení kotevního šroubu je bezbolestné.

Snímatelná rovnátka

Léčba snímatelnými rovnátky se provádí zejména u dočasného chrupu (typicky do 12 let věku dítěte). Tento typ rovnátek se indikují v případě, kdy je potřeba ovlivnit růst a vývoj. Neovlivňují výrazně polohu zubů (jako fixní aparát), ale zajistí správný růst a vývoj čelistí. Zuby pak mají v období výměny chrupu větší šanci prořezávat správně, bez rotací a výrazného stěsnání. Snímatelný ortodontický aparát je vyroben na základě otisků přímo na míru. Vyrábí se z biokompatibilních materiálů a dle řešeného problému obsahuje drátěné spony, případně různé expanzní šrouby a závity, které fungují jako aktivní prvek k vytváření tlaku tak, aby zajistil správný pohyb zubů v čelistech.

Neviditelná rovnátka

Neviditelná rovnátka jsou snímatelná a představují estetické řešení korekce ortodontických vad. Na základě intraorálního skenu se zhotoví trojrozměrný model zubů (otisky tedy nejsou zapotřebí). Na tomto 3D modelu se detailně naplánuje plán léčby, tzv. ClinCheck. Na tomto plánu lze vidět krok za krokem plánovaný posun zubů od začátku až do konce léčby. Podle virtuálního návrhu se zhotoví na 3D tiskárně sada fólií, které si pacient mění dle indikace lékaře. Obvykle se mění po týdnu až deseti dnech. S každou fólií se dané místo posune přibližně o 0,2 mm. Výměna fólií závisí také na délce nošení jednotlivých fólií. Každá fólie by se měla optimálně nosit 22 hodin denně. Sundávají se pouze na jídlo a čistění zubů. U systému Invisalign zajišťují korekci drobné výstupky, které se na začátku léčby na zuby přilepí. Tyto výstupky, tzv. attachementy spolu s fóliemi zajistí postupnou korekci ortodontické vady.

Retence

Spoustu lidí zastává názor, že rovnátka nepomohou a po léčbě se vrátí zuby zpět do původního stavu. Ano, tato situace může nastat, pokud se po ukončení léčby rovnátky nezafixuje nová poloha zubů tzv. fixním retainerem a retenční dlahou. Po dosažení ideálního výsledku je na zuby nalepen z vnitřní strany fixní retainer (tenký drátek z biokompatibilního materiálu) a je zhotovena retenční dlaha (podobná fólie jako nosič na bělení zubů nebo Invisalign systém). Retence zaručí, že se zuby zafixují v nové poloze, neboť k pohybům zubů dochází po celý život.