Stále více a více se na našem trhu objevují kosmetické produkty, které jsou označeny jako BIO. Často společně s tímto označením jde ruku v ruce vysoká cena. Měla by být čistě z přírodních složek, žádné chemické přísady či umělá barviva.

  • Je tomu ale opravdu tak?
  • Není to jen marketingový tah, protože BIO je teď moderní?

Bio, či nebio

Bohužel některé z firem prezentující své výrobky jako BIO mají s přírodou málo společného. Jenže název prostě letí a tak tam přidají trochu bylinek a zákazníkovi namluví, že to je ta pravá volba pro něj. Na rozdíl od biopotravin neexistují u kosmetiky přesná pravidla a normy, jak a kdy mohou být výrobky označeny BIO. Většinou hřeší na to, že zákazník nechce nebo neumí číst etikety. Pokud je biokosmetika opravdu kvalitní, měla by obsahovat určitý certifikát.

A jak nejsnadněji poznat kvalitní přírodní kosmetiku? Dívejte se na procenta obsahu přírodních složek nebo hledejte certifikát.

Slovníček pojmů

  • Přírodní kosmetika: kosmetika, která neobsahuje žádné chemické látky a je vyrobena čistě z rostlinných složek
  • Biokosmetika: při výrobě biokosmetiky se navíc dbá také na to, aby nějaký podíl ingrediencí byl v biokvalitě, např. z ekologického zemědělství
  • Konzervanty: látky přidávající se do produktů či potravin, které zamezují nežádoucím chemickým přeměnám nebo rozkladu mikrobů
  • Antioxidanty: jsou látky, které omezují vznik volných radikálů, tím zamezují proces oxidace v organismu

(zdroj: Wikipedia)

Kterou tedy vybrat?

Biokosmetika a přírodní kosmetika je vysoce kvalitní, a to díky rostlinným složkám, které obsahují přírodní vitaminy, antioxidanty a hydratační látky. Na tyto složky se myslí již při výrobě, a proto je samotná výroba šetrná. Navíc jsou tyto výrobky bez přidané parfemace. Vonná složka je vytvářena éterickými oleji.

Kafe.cz zjistilo:

  • Přírodní či biokosmetika je díky svému složení většinou vhodná pro lidi s citlivou pokožkou, trpící různými ekzémy a alergiky. Také je vhodná pro děti.

Oproti klasické kosmetice účinkuje ale pomalu. I když je její účinnost prokázána, výsledky se neprojeví do týdne či do dvou. Vždy je potřeba čekat. Zato by pak prý měla mít dlouhodobější trvání. Navíc je ohleduplná také k lidskému organismu a nejen k němu. Před samotným výrobním procesem se myslí i na životní prostředí. Obaly často bývají recyklovatelné.

Kafe.cz varuje:

  • Přestože bývá biokosmetika doporučována na problematickou pleť, větší obsah přírodních složek může pokožku i podráždit. Naše pleť je totiž povětšinou zvyklá na klasickou kosmetiku a tak nemusí ihned reagovat správně. Ze začátku se mohou objevit i alergické reakce. Proto vždy proveďte test na vnitřní straně zápěstí.

Zvláštní vůně a kratší použitelnost

Přírodní výrobky často voní jinak než klasické kosmetické výrobky. Vůně je totiž dodávána éterickými oleji a ne každému taková vůně úplně vyhovuje. Vzhledem k tomu, že neobsahuje konzervanty, je trvanlivost výrobku závislá pouze na přírodních složkách. A to může být problémem. Kvalitní biokosmetiku seženete v lékárnách nebo specializovaných prodejnách, kde vám mohou doporučit správný produkt vhodný přímo pro vaši pleť.

Kafe.cz říká:

  • Firmy vyrábějící kvalitní biokosmetiku nemají důvod klamat spotřebitele, a proto na etiketách informují pravdivě o složení daného produktu. Mimochodem uvádění složek je povinné.

Anketa

Petra (35 let): „Klasickou kosmetiku jsem zavrhla již před dvěma roky. Mám citlivou pokožku a jakmile jsem jednou na doporučení kamarádky vyzkoušela čisticí pěnu na obličej z přírodních složek, byla jsem nadšená. Nejdříve mě překvapilo, že se chová jinak než klasická kosmetika. Málo pěnila a zanechávala lepkavý film na pokožce. Ale šlo jen o zvyk. Nakonec mě přesvědčily výsledky. Neměla jsem ucpané póry a pleť byla mladší a zdravější.“
Kateřina (40 let): „Biokosmetika není nic pro mě. Moje pleť na ni nereagovala příliš dobře. Navíc mi vadila její specifická až ostrá vůně. Možná by to bylo jiné, kdybych více zapátrala po různých značkách. Namísto toho jsem začala volit klasickou kosmetiku, ve které je více přírodních složek. Většinou mají i dobrou cenu.“

Používáte klasickou kosmetiku, nebo jste zastánkyní bio?

Přečtěte si:

Kosmetika: Je libo drahou, nebo levnou?